Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 2 mrt 2017 / 16:58 uur

Disney uit de kast met ‘exclusief homomoment’

Jane laat ‘de beschaafde wereld’ achter voor Tarzan, Ariel vindt haar plekje op het vaste land met Eric en ook Sneeuwwitje leeft nog lang en gelukkig met Prince Charming. Eén ding is zeker: in Disneyfilms overwint de liefde keer op keer. Maar, dit heeft in het algemeen wel betrekking op de liefde tussen man en vrouw.

Met de liveaction remake van Beauty and the Beast lijkt Disney een stapje in progressievere richting te zetten. Voor het eerst in het bestaan van de studio wordt namelijk een karakter geïntroduceerd met openlijke twijfels over zijn geaardheid. Het personage LeFou, gespeeld door Josh Gad, blijkt namelijk te worstelen met zijn gevoelens voor partner in crime Gaston (Luke Evans). „LeFou is iemand die op de ene dag Gaston wil zijn en op de andere hem wil kussen”, vertelt regisseur Bill Condon in een interview met magazine Attitude. „Hij is verward over wat hij wil. Het is iemand die er nu pas achterkomt dat hij dit soort gevoelens heeft.”

Door de jaren heen

Van Timon en Pumbaa die samen het leven tot een feestje maken tot zeeheks Ursula uit De Kleine Zeemeermin die is geïnspireerd op de bekende actrice en travestiet ‘Divine’. Door de tijd heen heeft Disney diverse malen geflirt met homo- en transseksualiteit. Vooral de laatste jaren wordt door de fans volop gespeculeerd over de aanwezigheid van homoseksuele koppels in Disneyfilms. Heb jij bijvoorbeeld met haviksogen naar de creditlijst van Zootopia gekeken en gespot dat de twee mannelijke antilopen een dubbele achternaam delen? En vormen de twee vrouwen die achter een kinderwagen lopen in Finding Dory nu wel of geen lesbisch koppel?

Geef Elsa een vriendin!

Het is echter vooral publiekslieveling Frozen dat wordt geroemd om zijn vooruitstrevende aard. Niet alleen wordt hoofdrolspeler Elsa als een sterk en onafhankelijk karakter gezien en staat ditmaal de band tussen twee zussen centraal in plaats van een hartverscheurende liefde tussen een jongen en een meisje, ook de populaire titelsong Let It Go wordt door velen geïnterpreteerd als symbool voor een coming-out.

Niet zo gek dus dat juist bij deze film de roep voor een lesbische prinses groter werd. Met de hashtag GiveElsaAGirlfriend voerden fans van de film dan ook campagne om de Disneyprinses in vervolgfilm Frozen 2 als lesbisch personage te tonen. „Een homoseksuele Disneyprinses zou mij zoveel normaler hebben doen voelen als kind” en „LGBT-kinderen horen te weten dat er niets mis met hen is”, klinkt het bij voorstanders van de actie.

Te weinig lesbische rolmodellen

Ook Scarlet Hemkes van de populaire blog Ik Vrouw van Jou, die zij samen met haar vriendin runt, meent dat het beeld van lesbiennes op televisie momenteel te beperkt is. „Vroeger was er het beeld van de standaard pot met kort haar en een tuinbroek, daar kon ik mijzelf niet mee vereenzelvigen.” Zij is dan ook positief over het nieuws vanuit Disney. „Als ik zelf zoiets had gezien, had ik mij normaler gevoeld en wellicht eerder ontdekt dat ik deze gevoelens had.” Hemkes waarschuwt echter wel dat we er hiermee nog niet zijn: „Het is voor Disney al een enorme stap, maar er valt nog veel winst te behalen. Want hoewel in films en series steeds meer homoseksualiteit wordt getoond, zijn er maar weinig vrouwelijke rolmodellen die zich aangetrokken voelen tot andere vrouwen.”

Als Disney deze lijn verder doortrekt, lijkt het een kwestie van tijd voordat een Disneyprinses de zonsondergang tegemoet rijdt met haar Princess Charming. Hoe het voor LeFou afloopt, blijft nog even een verrassing „Ik wil niet te veel prijsgeven, maar het is een mooi, exclusief homomoment in een Disneyfilm”, aldus Condon.

Reageer op artikel:
Disney uit de kast met ‘exclusief homomoment’
Sluiten