Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 28 feb 2017 / 07:21 uur

Verkeerde winnaars: blunders bij prijsuitreikingen

Het tot winnaar uitroepen van de verkeerde film zondagnacht was de grootste blunder in de geschiedenis van Oscars. Maar het gaat vaker mis bij grote prijsuitreikingen.

Konginnnendrama
Een minuut lang dacht Miss Colombia, Ariadna Gutierrez, dat zij Miss Universe 2015 was. Vervolgens werd het kroontje van haar hoofd geplukt en op het, volgens de jury iets mooiere, hoofd van Miss Filipijnen Pia Alonzo Wurtzbach gezet. Het was een nooit eerder vertoond schoonheidskoninginnendrama. De fout lag overigens bij presentator Steve Harvey, die domweg de verkeerde naam noemde.

https://www.youtube.com/watch?v=CeCTS-RPSGs

King of Pop
Met Michael Jackson in de buurt gebeurden er altijd gekke dingen. Zo ook tijdens de uitreiking van de MTV-awards in 2002 toen de King of Pop op het podium werd uitgenodigd voor een stukje taart vanwege zijn verjaardag. Britney Spears vertelde het publiek intussen dat MJ wat haar betreft de artiest van het millennium was. Jackson, die helemaal niets gewonnen had, stak vervolgens meteen een acceptance speech af. Hij dankte ondermeer God, zijn moeder en Diana Ross.

Blackout Vader Abraham
Het was een knettergek televisiemoment: tijdens het nationaal Songfestival van 2010 eindigden Sieneke en Loekz gelijk met ieder twee punten waarna jurylid nummer vijf Pierre Kartner, beter als Vader Abraham, de beslissende stem moest uitbrengen. Maar dat wilde hij niet. Na veel gezucht, gesteun en gefrons, noemde hij de naam van Sieneke. Iets waar hij later weer spijt van leek te hebben.

Frank en Max
Tijdens het Sportgala afgelopen december had Frank de Boer de eer om de Sportman van het Jaar te onthullen. De ex-Ajax-coach slaagde erin om de envelop met daarin de winnende naam verkeerd te openen waardoor heel televisiekijkend Nederland de uitslag eerder wist dan De Boer zelf. Verstappen zelf maakte het niet mee. Hij was op vakantie en had vooraf laten weten dat de prijs wat hem betreft naar iemand anders mocht gaan.

Balkenende
Bij de CAP-awards, door Tros-programma Aan Talent Geen Gebrek in het leven geroepen voor mensen met een beperking, reikte toenmalig premier Balkenende in 2009 de prijs aan de verkeerde uit. Door een fout met de enveloppen kreeg niet jurist Jacco Holthuis, maar rolstoelstunter David Magee de prijs. De echte winnaar kreeg de CAP-award later op de avond alsnog uitgereikt, voor een vrijwel lege zaal. Ook jammer: we hebben er geen beelden van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkeerde winnaars: blunders bij prijsuitreikingen
Sluiten