Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 23 feb 2017

Ryanne van Dorst: ongepolijst, gek en grappig

Ryanne van Dorst (32) heeft een nieuwe plaat uit met haar nieuwe band Dool en maakt met Geslacht! een spraakmakend en populair tv-programma. Reden genoeg om even met haar te bellen.

„Waar wil je het over hebben? Over televisie of over muziek?”, vraagt de in Maassluis opgegroeide en in Vlaardingen geboren Rotterdamse. ‘Over allebei eigenlijk’, zeg ik. „Over allebei? Nee, je moet kiezen”, klinkt het serieus. ‘Dan ben ik bang dat we moeten stoppen’, zeg ik. „Nee joh, is maar een geintje. Je neemt het allemaal veel te serieus.”

Het is zoals Ryanne van Dorst is. En het is meteen ook de reden dat de muzikante, die eerst naam maakte als Elle Bandita en nu frontvrouw is van Dool, het zo goed doet op tv. Ook voor de camera is Van Dorst helemaal zichzelf en als geen ander in staat om een zwaar onderwerp luchtig te brengen. Als presentatrice van Geslacht!, het populaire BNN-programma dat over gender en rollenpatronen gaat, strooit ze met oneliners (‘iedereen z’n stront is bruin’) en zegt ze wat er in haar opkomt (’25? Ik dacht dat je 40 was. Maar ja, je werkt dan ook op een gemeentehuis’), en dat zonder ooit beledigend te worden.

Haar muziekcarrière en haar vliegende start op televisie zijn twee compleet verschillende werelden, zegt ze. En dat wil ze ook zo houden. „Het zijn ook twee kanten van mezelf. Op televisie ben ik de flapuit, zonder filter, mijn Rotterdamse ik. Met muziek ben ik serieuzer, daar denk ik langer over na. Niet van: nou poep ik het er allemaal uit.”

Je wordt een verademing op de Nederlandse tv genoemd, begrijp je dat?
Ik sta er soms wel eens van te kijken. Eigenlijk is het de omgekeerde wereld. Als mensen van mij vinden dat ik echt ben, hoeveel mensen zijn er dan níet echt? Het zou toch andersom moeten zijn, dat het opvalt wanneer iemand níet zichzelf is. Een beetje triest is het eigenlijk wel, hè.

Voel jij je thuis in die wereld?
Ja hoor. Ik doe me niet anders voor dan ik ben en mensen vinden dat leuk, ook binnen Hilversum. En ik vind het hartstikke lachen om te doen.

Je album met je nieuwe band Dool krijgt lovende recensies. Word je daar ook blij van?
Een recensie is natuurlijk altijd maar de mening van één iemand, maar wanneer-ie goed onderbouwd is kan ik daar wel blij van worden, ja. Ook van een goed onderbouwde negatieve recensie word ik niet chagrijnig, trouwens. Vind ik altijd interessant.

Hoe omschrijf je de muziek op Here Now, There Then?
Donkere rockmuziek, zoiets. Je moet het beestje toch een naam geven. Weet ik veel.

Je bent deze weken overal in het land aan het spelen. Wat is de voldoening die je daar uit haalt?
We zijn altijd op zoek naar een bepaald soort energie tussen ons en het publiek. Voor mij is een show pas geslaagd als ik merk dat iedereen net zo in vervoering was als ikzelf. Dat lukt niet altijd en dat maakt het spannend. Soms fluctueert het.

Haal je uit tv wel net zo veel voldoening als uit muziek?
Het is een andere kant van mij die daar voldoening uit haalt. Het is een welkome afwisseling.

Hoe zijn reacties op Geslacht! en het feit dat je uit de kast bent gekomen als hermafrodiet?
Heel veel mensen spreken me erop aan en ze vinden het allemaal leuk. Heel tof. Zelfs oude mensen spreken me aan en zeggen dat ze het leuk vinden. Dan denk ik: huh? ‘Je was echt leuk op tv, meid’, zeggen ze dan. Heel schattig. ‘Ik vind je wel een beetje gek, maar je bent wel leuk hoor.’

Hoe vind je het om BN’er te zijn?
Dat is toch iets triviaals. En mensen keken toch wel. Nu kijken ze omdat ze een bekende van televisie zien en vroeger keken ze omdat ze ‘wat is dat voor mongool’ dachten. Boeit me echt niks, hoor.

Zou je ook dingen op tv willen doen die iets minder dicht bij je liggen?
Ja. Ik heb heel veel leipe ideeën. Maar daar kan ik niks over zeggen. Zijn we klaar? Het ging trouwens wel heel veel over de televisie, hè.

Here Now, There Then, het debuutalbum van Dool, ligt nu in de winkels. De band speelt zaterdag in Rotown in Rotterdam en volgende maand in onder andere Groningen, Amsterdam en Tilburg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ryanne van Dorst: ongepolijst, gek en grappig
Sluiten