IngelisedeVries
IngelisedeVries Entertainment 6 feb 2017 / 10:39 uur

Geen Trump-protest van Lady Gaga tijdens Super Bowl

Zondag was het eindelijk zover, het moment waar talloze Amerikanen naartoe hebben geleefd: de Super Bowl werd weer gespeeld. Het is één van de grootste sportevenementen van Amerika. Ruim 73.000 mensen zagen in het stadion de American footballfinale en nog eens zo’n 100 miljoen keken op tv mee.

Minstens net zo belangrijk als de finale zelf, is de halftime show. Dit jaar mocht Lady Gaga dertien minuten lang een show geven in het enorme stadion in Houston. Naast de nationalistische nummers God Bless America en This Is Your Land bracht Gaga onder andere de hits Poker Face, Just Dance en Bad Romance ten gehore.

Subtiel protest

Ook Born This Way passeerde de revue: het nummer dat laat zien dat Gaga lijnrecht tegenover de nieuwe president Trump en zijn beleid staat. Born This Way is de soundtrack voor de LHBTQ-gemeenschap, een gemeenschap waar Gaga nauw mee verbonden is. Verrassend genoeg lijkt dat het enige protest dat de zangeres tegen de nieuwe president uit in de indrukwekkende show.

Voorafgaande aan de show waren er nogal wat geruchten over het optreden. Zo leek het er even op dat Gaga door middel van een contract verboden was een politiek statement te maken. Dit werd later weer ontkend. Andere boze tongen beweerden dat Gaga een satanisch ritueel uit zou voeren na de show. Ook dit bleek best wel mee te vallen.

Middelvinger

Dat er uiteindelijk geen uitgesproken symbolische middelvinger werd opgestoken naar Trump, komt voor velen wel als een verrassing. Gaga staat er niet bepaald om bekend staat dat ze fan is van de nieuwe president. Direct na de verkiezingen toog Gaga naar de Trump Tower om alleen te protesteren tegen de nieuwe president. In de campagnetijd schaarde de zangeres zich achter Trumps tegenstander Hillary Clinton.

Gaga hield zich tijdens de Super Bowl wel in. Genoeg artiesten die dat tijdens liveoptredens niet doen. In de zomer van 2016 wist de band Billy Talent duizenden middelvingers omhoog te krijgen voor Donald Trump tijdens het festival Rock Am Ring, waar de band een protestnummer zong.

Ook Alicia Keys stak een paar maanden later publiekelijk haar middelvinger op naar de president.

Protestnummers

In de aanloop naar de verkiezingen schaarden zich meerdere artiesten bij elkaar om protestnummers uit te brengen tegen Trump. Met het project 30 Days, 30 Songs maakten artiesten als R.E.M, Franz Ferdinand en Moby ‘nummers waar Trump een hekel aan heeft’. Al snel werden dat veertig nummers. Inmiddels is het project flink uitgebreid en is het de ambitie om duizend nummers in duizend dagen uit te brengen.

En Trump zelf? Die lijkt zich nergens druk om te maken. De goede vriend van New England Patriots-speler Tom Brady is nogal fan van de Patriots. Toen die op verliezen stonden, besloot de immer sportieve president de wedstrijd te laten voor wat het is en vertrok hij van zijn zelf georganiseerde feestje waar hij de Super Bowl aan het kijken was. Niet geheel terecht, uiteindelijk wisten de Patriots gelijk te komen tegen de Atlanta Falcons en in de verlenging alsnog te winnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen Trump-protest van Lady Gaga tijdens Super Bowl
Sluiten