Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 6 feb 2017

Floor Jansen (Nightwish) is ster buiten Nederland

Zangeres Floor Jansen (35) tourt met haar Finse metalband Nightwish de hele wereld over om in uitverkochte stadions en arena’s te spelen.

Hoe kom je als Nederlandse in een Finse metalband terecht?
Nightwish klopte vier jaar terug bij me aan toen het midden in een Amerikaanse tour zat. De vorige zangeres was plotseling opgestapt en vervolgens belden ze mij. ‘Kun je nu meteen naar Amerika komen?’, was de vraag. Nightwish is een heel grote band, dus ik zei ‘jaaaa’.

Waarom belden ze jou?
Mijn naam was bekend in het wereldje. Ik ben jarenlang zangeres van After Forever, ook een behoorlijk succesvolle band, geweest.

Geen moment getwijfeld?
Eventjes, want ik was net hersteld van een burn-out.

Hoe reageerde je omgeving toen je meteen na die burn-out ging toeren?
Geschrokken. Ik kwam echt uit een heel diep, donker dal. Maar iedereen had ook zoiets van: gaan! Het was de kans van mijn leven. Dit is waar ik voor gemaakt bent. Op het podium voel ik me als een vis in het water. Nooit eerder heb ik zo hard gewerkt als de afgelopen jaren, maar het voelt niet als hard werken. Ik pak het dan ook anders aan dan vroeger. Perfectionistisch ben ik nog altijd, maar voorheen bemoeide ik me echt overál mee. Ook met dingen waar ik niet goed in ben. Dat doe ik niet meer.

Hoe spannend was de eerste keer met Nightwish?
Vreselijk spannend. Het telefoontje was op zaterdagochtend en op maandagavond had ik mijn eerste show. Twee dagen dus om de hele Nightwish-setlist in te studeren. Een foutloze show was het niet, maar het werkte wél. De band en het publiek, dat enorm meeleefde, hielpen me er doorheen.

Waren de fans niet teleurgesteld? Als pakweg de drummer van je favoriete band wordt vervangen is dat tot daar aan toe, maar de frontvrouw?
Nee. Dat is de magie van Nightwish. De fans willen de band zó graag zien en iedereen was dolblij dat de show ondanks alles gewoon doorging. Of iedereen… er was geloof ik één man die zijn geld heeft teruggevraagd. Veel Nightwish-fans kenden mij trouwens al van After Forever. En lang leve YouTube, want na die eerste show kende iedereen me. Het gaafste van alles was dat de ticketverkoop van de tour die op die Amerikaanse volgde flink omhoogging. Dat was een veer in m’n reet.

Kun jij in Finland over straat?
Jawel. Nightwish is de grootste band van het land, maar Finnen zijn een beetje als Nederlanders, die komen niet direct op je af.

Wat voor een publiek trekken jullie?
Van zestigplussers tot werklui die hun overall nog aanhebben en tieners die helemaal volgens de metal- of gothic-voorschriften zijn gekleed. Heel divers dus.

Je bent anderhalf jaar met Nightwish op tour geweest, hoe was dat?
Geweldig. We begonnen in New York, eindigden anderhalf jaar later in Tokio en tussendoor ‘deden’ we Rusland, Azië en Zuid-Amerika. We hebben op te gekke plekken gespeeld: China, Japan, Libanon, Australië, Brazilië, Mexico.

Voor hoeveel mensen spelen jullie?
Ligt eraan waar we zijn. In de Wembley Arena in Londen speelden we bijvoorbeeld voor 12.000 man, dat is ongeveer de grootte van een gemiddelde Nightwish-show in Europa. In Tampere, Finland, stonden we in een stadion voor dertigduizend mensen.

En in Nederland?
Hier speelden we laatste keer in de Heineken Music Hall, zo’n beetje de kleinste zaal van onze Europese tour. Maar we verkochten hem in een week uit, waardoor we nog een concert konden doen dat we ook uitverkochten. Dat vond ik een fijn wapenfeit. Veel mensen in Nederland weten waarschijnlijk niet wie we zijn, maar daar wil ik graag verandering in brengen.

Hoe kan het dat jullie hier niet zo groot zijn als in tientallen andere landen?
In Nederland bestaat de neiging om muziek in hokjes te stoppen. Mensen denken bij ons aan heftige muziek, ruige jongens en lange haren. Dat is dan per definitie iets waar ze niet naar willen luisteren. Dat is jammer. De gemiddelde heftige metalfan vindt Nightwish veel te soft. We hebben veel rustige nummers met folk- en popinvloeden. Ja, er zijn ook nummers waarin we stevig van leer trekken en ik in mijn leren pakje tussen het vuur sta, maar het is niet maar één ding. Metal is de afgelopen jaren qua stijlen enorm uitgewaaierd. Dat vind ik zo gaaf aan deze muziek: het brengt je in allerlei verschillende sferen. En of we nu in Australië, China, Brazilië of in Noord-Amerika voor de Trump-fanaten in Amerika staan te spelen: het maakt niet uit, mensen vinden dit gaaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Floor Jansen (Nightwish) is ster buiten Nederland
Sluiten