Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 7 feb 2017 / 07:11 uur

Bij The xx mag tegenwoordig gedanst worden

Minimalistisch indie-trio is terug, dansbaarder dan ooit.

The xx brak in 2009 door met hun emotioneel geladen, minimalistische debuut xx. De tieners uit Londen werden meteen voor grote zalen en festivals geboekt. Ook opvolger Coexist, opnieuw vol dromerige vocalen afgewisseld met loeiharde beats, werd met gejuich ontvangen. Op het langverwachte derde album dat onlangs het licht zag, tapt The xx uit een ander vaatje. I See You, zo heet-ie, blinkt uit in hoekige beats en triomfantelijke blazers. Er mag dus bij The xx gedanst worden tegenwoordig.

Light

„Het klinkt wat lichter allemaal”, zegt zangeres Romy Madley-Croft, die erg blij is met de kleine verandering van koers. „En het was niet van: let’s get light. Maar tijdens de laatste tour begon ik afwisseling te missen in onze shows, dat je een wat trager, sferisch nummer kunt laten opvolgen door iets met meer dynamiek en tempo.”

BPM

Je zou vermoeden dat The xx vooral dansbaarder is geworden door de invloed van Jamie xx, één van de drie leden en producer van de band en daarnaast zeer succesvol als remixer, soloartiest en rondreizend dj. Niet dus. “Het is grappig”, aldus Madley-Croft. „Terwijl Jamie aan solo over de wereld aan het touren was maakten Oliver (Sim, bandlid nummer drie) en ik nieuwe muziek voor The xx waarbij we het aantal beats per minuut met elke track verder opvoerden. Ondertussen lazen we interviews met Jamie waarin hij zei dat hij zin had om weer terug te keren bij The xx omdat hij dan weer wat rustigere muziek kon maken. Uiteindelijk hebben we elkaar ergens in het midden ontmoet.”

Nog even over die solocarrière van Jamie; Madley Croft leverde een vocale bijdrage (het nummer SeeSaw) aan diens geprezen debuut In Colour, maar ging vervolgens niet met hem mee op tour. Uiteraard ging ze wel even bij een van de vele shows kijken van haar goede vriend en bandgenoot. „Stond ik dus tussen het publiek naar haar mijn eigen, opgenomen stem te luisteren. Heel bijzonder, haha.”

Verpletterend

Achter die veelbesproken sound waarmee The xx acht jaar terug verpletterend debuteerde zat trouwens minder denkwerk dan veel recensenten en fans vermoeden. “We klonken zo minimalistisch omdat we nog heel weinig konden op onze instrumenten. Nee, het was geen visie, het was veel meer het resultaat van onze tekortkomingen. En inderdaad, als we toen betere muzikanten waren geweest hadden we waarschijnlijk een andere plaat, die ongetwijfeld veel minder succesvol zou zijn geweest.”

Moraal van het verhaal voor jonge muzikanten. “Oefen niet te veel. Geniet en begin gewoon iets te maken.”

Gevolg was wel dat The xx die beginperiode met knikkende knieën op die grote podia en festivals stond. “Dat zag je er ook wel aan af”, zegt Madley-Croft. “Maar ons zelfvertrouwen groeide met elke show.” Met een glimlach: “Man, tegenwoordig staan we zelfs te dansen.”

Maandag 13 februari staat The xx in een al maanden uitverkochte Afas Live (voorheen HMH). In augustus is The xx een van de headliners op Lowlands.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij The xx mag tegenwoordig gedanst worden
Sluiten