IngelisedeVries
IngelisedeVries Entertainment 13 feb 2017 / 11:44 uur

Adele breekt Grammy om te delen met Beyoncé

De 59e editie van de Grammy Awards vond zondagnacht weer plaats. De grote winnaar? Adele ging naar huis met vijf prijzen voor haar nummer Hello en haar album 25. Ze mocht onder andere de beelden voor best geschreven lied, best gezongen lied en voor beste plaat mee naar huis nemen.

Terecht? Als het aan Adele ligt niet. In een emotionele speech wanneer ze de prijs voor ‘Beste Album’ accepteert, richt de Britse zangeres zich tot niemand minder dan Beyoncé. „Het Lemonade-album, Beyoncé, was zo monumentaal, zo goed uitgedacht. Zo mooi en intiem. We hebben een andere kant van je gezien die je ons niet altijd laat zien, dat waarderen we.”

Kracht

„Hoe je mij en mijn vrienden laat voelen, hoe je mijn zwarte vrienden laat voelen, het geeft kracht. Jij zorgt ervoor dat ze voor zichzelf opkomen. Ik hou van je, ik heb altijd van je gehouden en ik zal altijd van je houden”, prijst Adele haar idool. „Ik kan deze prijs niet accepteren.” In het publiek zit Beyoncé, de tranen rollen over haar wangen terwijl ze „thank you, I love you” naar Adele fluistert.

Delen

En dan doet ze iets dat we alleen in de misschien wel bekendste tienerfilm uit de zeroes hebben gezien. Net als hoofdpersoon Cady Heron in Mean Girls, breekt ze de prijs doormidden om te delen met Queen Bee.

Optreden

Het is de eerste keer dat Beyoncé zich in het openbaar vertoont sinds ze aankondigde zwanger te zijn van een tweeling. De zangeres heeft inmiddels al een aardig buikje, wat haar zeker niet tegenhoudt nog op te treden.

Onafhankelijk

Naast Adele en Beyoncé zijn er nog meer opvallende winnaars. Chance The Rapper mocht de prijs voor Beste Nieuwe Artiest meenemen. Hij is de eerste artiest zonder platenlabel die de prijs op zijn schouw mag zetten. Vorig jaar won Meghan Trainor de prijs, het jaar daarvoor was het Sam Smith. Beide artiesten stonden onder contract bij een grote platenmaatschappij. Chance The Rapper doet het met een zelfgekozen team.

Dat een artiest zonder label de prijs wint, is een doorbraak in de muziekwereld. Om die reden moest er bij de Academy Awards, de organisatoren van de Grammy’s, beleid aangepast worden zodat Chance tóch mee kon dingen naar deze prijs. Voor het album mocht hij ook nog de prijs voor Beste Rap Album meenemen.

Chances album Coloring Book kwam in mei 2016 exclusief uit bij Apple Music. Twee weken na de release was de plaat ook op andere diensten te streamen. En bij streamen blijft het ook: het album ligt niet in fysieke winkels. Het is het eerste album ooit dat in de Billboard 200 kwam met alleen streams. Chance prijkte op nummer 8.

Bijzondere outfits

Qua kleding werden er ook bijzondere statements gemaakt. Er wordt onder andere toch nog even verwezen naar de Amerikaanse president Donald Trump. Zo verscheen zangeres Joy Villa in een Trump-jurk met ‘Make Amerika Great Again’ erop.

Beeld: ANP

Bruno Mars liet zich inspireren door niemand minder dan Prince.

Beeld: ANP

Gitaargeweld

Op de Grammy’s is er voor ieder wat wils. Zelfs gitaargeweld. Metallica werd met het nummer Hardwired genomineerd in de categorie Beste Rock Nummer. Die prijs moest de band afstaan aan wijlen David Bowie. Wel trad de band op. Met niemand minder dan zangeres Lady Gaga.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adele breekt Grammy om te delen met Beyoncé
Sluiten