Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 27 jan 2017 / 11:35 uur

Terschellinger Hessel neemt strand mee in Ziggo Dome

Zeg je Terschelling, dan zeg je Hessel. Mits je er een keer in zijn café De Groene Weide bent geweest, natuurlijk. Al bijna 45 jaar klimt de zingende uitbater er minimaal een paar avonden in de week op het podium om voor zijn gasten te zingen. Afgelopen oktober speelde Hessel er zijn 10.000e optreden. Om dat alles te vieren, staat hij op 4 februari samen met zijn dochter Tess, die ook zangeres is, in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Dikke lol

„Het voelt allemaal nog heel onwerkelijk. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het straks echt gaat gebeuren”, zegt Tess van der Kooij, gevraagd naar haar gevoel bij de grote Ziggo Dome. Dat de twee straks in het rijtje Greenday, The Weekend, Ariane Grande en Red Hot Chili Peppers staan, vinden ze vooral heel grappig, zegt Tess. „Daar hebben we al maanden dikke lol om met z’n tweeën!” Nu, een dikke week van tevoren, is ze vooral heel dankbaar dat ze dit samen met haar vader mag doen. Met dat laatste is vader Hessel van der Kooij ook flink in zijn nopjes. „Het is voor papa’s echt een cadeautje om zoiets als dit met hun dochters te kunnen doen”, klinkt het trots.

Terschellinger Hessel opende in 1972 de deuren van café de Groene Weide. Omdat het er in de eerste jaren nog niet zo druk was, sleet hij zijn dagen met muziek maken. Dat viel in de smaak en steeds meer mensen wisten de kroeg in het Terschellingse Hoorn te vinden. Nog altijd is het er ieder weekend volle bak en is het in het hoogseizoen zelfs elke dag feest. Het geheim? „Iedereen voelt zich prettig bij mijn vader en in ons café. Hij is heel toegankelijk naar mensen toe en die hebben daardoor al snel het gevoel dat ze er ook bijhoren”, vertelt Tess. „We houden gewoon niet van moeilijk gedoe. We vragen geen entree, doen niet aan reserveren. Ons motto is ook: vind je het leuk, dan blijf je, vind je het niet leuk, dan heb je pech.”

Dikke vette show

Moeilijk gedoe mag dan niks voor de Van der Kooijtjes zijn, in Ziggo – waar voor de gelegenheid plek is voor 10.000 mensen – zullen ze zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf maken. Sterker nog: met 15 kub zand zijn vader en dochter van plan om een heus strand in de concerthal aan te leggen. Tess: „Het wordt natuurlijk een dikke vette show, maar halverwege wordt de zaal heel klein en proberen we met een akoestische set dat Groene Weide-strandgevoel te creëren.”

Tekst gaat verder onder video

Voor Hessel is het belangrijk dat dat gevoel in de show zit, volgende week: „Muziek maken op het strand en rond het vuur appelleert heel erg aan dat gevoel van de jaren 60/70. Aan die momenten in de geschiedenis dat de popmuziek zoals we die nu kennen, is ontstaan. Dat gevoel, dat Woodstock-gevoel, dat is de basis van wat wij nu doen. Onze basis ligt niet op de rockacademie of de muziekschool, onze basis ligt op het strand.”

Wie toevallig op 4 februari op het Waddeneiland is en een bezoekje aan de Groene Weide wil brengen, heeft pech. „De Groene Weide is dat weekend voor het eerst sinds 1972 een weekend dicht!”, besluit Tess.

Wil je kaarten kopen? Kijk dan HIER.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Terschellinger Hessel neemt strand mee in Ziggo Dome
Sluiten