Steven Musch
Steven Musch Entertainment 28 jan 2017 / 12:23 uur

Britse filmgrootheid John Hurt (77) overleden

De Britse acteur John Hurt, onder meer bekend van rollen in The Elephant Man, Alien en de Harry Potter-filmreeks is vrijdag op 77-jarige leeftijd overleden in Londen. De filmgrootheid leed sinds 2015 aan alvleesklierkanker. Dat melden verschillende Britse media, waaronder The Guardian.

Weinig Britse acteurs bereikten zo’n hoog niveau als Hurt en speelden zoveel diverse rollen. Hij laat dan ook een zeer indrukwekkend filmoeuvre achter. De in het Engelse Derbyshire geboren Hurt speelde begin jaren ’60 vooral in kleine tv-series, maar brak in 1966 door met A Man For All Seasons. Het grote publiek leerde Hurt kennen door zijn rol als de homoseksuele Quentin Crisp in The Naked Civil Servant (1975), een belangrijke rol voor de homo-emancipatie in de jaren ’70.

Het zou Hurt afgeraden zijn om Crisp te spelen, omdat dit volgens sommigen het einde van zijn carrière zou betekenen. In plaats daarvan opende het juist deuren. In de vijf jaar daarna speelde Hurt namelijk in vijf van de meest bijzondere films en series van de jaren zeventig.

Iconische sterfscène

Zo speelde hij in 1976 in de succesvolle historische serie I, Claudius en in 1979 in Ridley Scotts horror-, sci-fi film Alien, waarin hij het eerste slachtoffer wordt als er op een gegeven moment een alien uit zijn buik barst – een iconische scène binnen het sci-fi genre. Diezelfde sterfscène deed hij jaren later nog eens over in de komedie Spaceballs van Mel Brooks.

Maar een jaar voor het succes van Alien speelde Hurt een heroïneverslaafde in de film Midnight Express. Deze rol leverde hem een Bafta Award op, het Britse equivalent van de Oscars, en een Oscar nominatie. Ook speelde de Britse acteur in de controversiële western Heaven’s Gate (1980) en datzelfde jaar in de film die zijn carrière definieerde The Elephant Man, samen met Anthony Hopkins en Anne Bancroft.

Foto Sebastien Nogier/EPA

Misvormde man

In de film van David Lynch speelt Hurt een ernstig misvormde man, die een bekendheid wordt in de wereld van de Victoriaanse geneeskunde. Hurt kreeg voor deze rol als John Merrick een tweede Bafta Award en regisseur Lynch noemde hem ‘de beste acteur ter wereld’.

Ook het jaar daarna speelde Hurt geen kleine rol: namelijk Jezus in de hilarische komedie History of the World: Part 1 van Mel Brooks. Bij latere generaties verwierf Hurt vooral bekendheid als de sympathieke toverstokverkoper Ollivander in de eerste en laatste twee Harry Potter-films. Eén van de laatste films waar Hurt in speelde was de voor een Oscar genomineerde film Jackie (2016) met Natalie Portman, over de Amerikaanse First Lady Jacqueline Kennedy Onassis.

Turbulent leven

Behalve zijn veelzijdigheid stond Hurt bekend om zijn sympathieke en kenmerkende stem. Zo sprak hij bijvoorbeeld de stem in van het konijn Hazel in Watership Down.

Op persoonlijk gebied had Hurt een redelijk turbulent leven. Hij trouwde vier keer, kreeg twee kinderen, en bekende in 2008 dat hij was hersteld van een zwaar alcoholprobleem. Daarna zwoer hij het drinken volledig af.

In 2014 werd Hurt geridderd door Koningin Elizabeth. Met een filmcarrière die meer dan zestig jaar beslaat en een grote hoeveelheid aan verschillende rollen, zal Hurt de geschiedenis in gaan als één van de grootste Britse acteurs aller tijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse filmgrootheid John Hurt (77) overleden
Sluiten