Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 7 dec 2016 / 08:37 uur

Zo word je de nieuwe Hardwell of Martin Garrix

Iedereen die een leven als Martin Garrix, Hardwell of Armin van Buuren ambieert weet nu hoe dat moet. In Start From Scratch lees je hoe je in 11 stappen een succesvol dj/producer wordt. Raymond van Vliet (46), president en mede-eigenaar van muziekuitgeverij en platenmaatschappij Cloud 9 Music, was een van twee samenstellers van het boek, dat is gelardeerd met tips en tricks van top-dj’s.

„Natuurlijk, de eerste vereiste is dat je kunt draaien”, zegt Van Vliet. „Maar het is ook belangrijk dat je weet wat het publiek wil horen, dat je goede feedback krijgt op je eerste tracks en dat je iets verdient aan je muziek.”

Hardwell met zijn wassen beeld./ANP

DJ Jean

Wat dat laatste aspect betreft: in Start From Scratch wordt DJ Jean opgevoerd, eind jaren negentig de bekendste dj van Nederland. ‘Ik ben miljoenen misgelopen doordat ik nooit bezig was met het zakelijke gedeelte’, zegt hij in het boek. Van Vliet voegt toe: „DJ Jean had in 1999 internationaal een grote hit met The Launch. Iedereen wilde hem graag hebben, maar Jean had daar geen zin in. Hij had het prima naar zijn zin in Amsterdam waar hij elk weekend in de IT draaide, genoeg geld verdiende en iedere avond een andere vrouw mee naar huis nam. Achteraf heeft hij daar spijt van. Tiësto, minder bekend dan Jean op dat moment, ging destijds wél naar het buitenland om meters te maken. Met alle gevolgen van dien.”

Armin

Een andere – tot voor kort ongeschreven – regel die in Start From Scratch uit de mond komt van Armin van Buuren luidt: ‘zorg dat je je apparatuur kent’. „En dat zegt hij niet voor niets”, aldus Van Vliet. „Tegenwoordig heeft Armin natuurlijk een heel team om zich heen, maar dat was vroeger wel anders. Vroeger ging hij alleen met bijvoorbeedl mij of iemand anders van het label of boekingskantoor op reis Ik herinner mij een optreden in Shanghai waar het voor de dj-booth zó druk was dat de mensen helemaal tegen zijn apparatuur aanstonden. Dat ging mis en het geluid viel uit. Het publiek fluiten! Iedereen dacht dat het de schuld van Armin was, die het probleem vervolgens zelf moest oplossen want ik kon hem niet helpen. Pas na tien minuten ging het optreden weer verder nadat hij zelf een nieuwe mixer had geïnstalleerd.”

Armin van Buuren./ANP

Taart

In het boek staat ook hoe je als dj opgemerkt moet worden. “Bij Cloud 9 krijgen wij duizenden songs opgestuurd. Het is niet te doen om die allemaal te beluisteren”, vertelt Van Vliet. “Het helpt als je iemand kent zodat je een ingang hebt. Je kunt het ook op de manier van Lost Frequencies (van megahit Are You With Me) doen, die zichzelf enorm profileerde op Soundcloud (bekend online audioplatform), YouTube en Facebook. Het belangrijkste is dat je opvalt. Als iemand mij morgen een demo stuurt in een doos met een complete taart erbij, wordt dat natuurlijk wél beluisterd.”

Toiletjuffrouw

Tenslotte: hoe goed ook, als je een lul bent red je het niet. Van Vliet: „Een reden dat Armin en Hardwell veel groter zijn geworden dan veel anderen is ook omdat ze goed kunnen communiceren. Als je een goed verhaal hebt en sympathiek overkomt is het makkelijker om er te komen. Armin bedankte vroeger bij wijze van spreke zelfs de toiletjuffrouw als hij ergens gedraaid had. Dat werkt een stuk beter dan arrogant in de VIP-ruimte rondhangen.”

Start From Scratch van Raymond van Vliet en journalist Victor Mastboom is verschenen bij Arcade/OverAmstel en kost 17,50 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo word je de nieuwe Hardwell of Martin Garrix
Sluiten