Steven Musch
Steven Musch Entertainment 14 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Worden vrouwelijke actiehelden de ‘nieuwe norm’?

Lang was voor actrices vooral de rol weggeld van the damsel in distress, de dame in nood. Mannen vertegenwoordigen bijna altijd de hoofdrol als actieheld, vrouwen nauwelijks. De nieuwe Star Wars-saga lijkt wat dat betreft een nieuwe trend te zetten. Volgens Felicity Jones, hoofdrolspeler in de nieuwe film Rogue One: A Star Wars Story, worden vrouwelijke actiehelden ‘de nieuwe norm’.

Jones speelt het personage Jyn Erso, dat samen met de rebellen de blauwdruk voor de Death Star moet stelen. De Star Wars-spin-off speelt zich eigenlijk vlak voor de vierde Star Wars-film af, A New Hope, die in 1977 als eerste werd gemaakt. Een vreemde volgorde, maar pas daarna kwamen deel vijf en zes uit en jaren later pas deel één, twee en drie.

Vorig jaar werd het Star Wars-universum nieuw leven ingeblazen met Star Wars: The Force Awakens. Ook bij die film is de hoofdrol weggelegd voor een vrouwelijke actrice: Daisy Ridley. Zij speelt de held van het verhaal: een stoere vrouw, die goed met een lightsaber, een pistool en The Force om kan gaan.

Rolmodel

In een interview met de BCC zegt Felicity Jones, de held uit Rogue One: „Het is een spannende tijd om een actrice te zijn en er is grote belangstelling voor vrouwelijke actiehelden.”

Ze hoopt als rolmodel gezien te worden door zowel jongens als meisjes. „Ik hoop dat zowel jongens als meisjes zich kunnen identificeren met de film.”

Ook andere actrices hebben recent de rol van actieheld vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan Jennifer Lawrence in The Hunger Games-trilogie, de serie Supergirl, Uma Thurman in Kill Bill of Angelina Jolie als Lara Croft in Tomb Raider. Of deze trend doorzet, is afwachten. In ieder geval krijgt Wonder Woman binnenkort haar eigen film en zullen er de komende jaren nog veel Star Wars-films uitkomen, met vrouwen in de hoofdrol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Worden vrouwelijke actiehelden de ‘nieuwe norm’?
Sluiten