Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 26 dec 2016 / 11:10 uur

George Michael: grote successen, roerig privéleven

George Michael is zondag op 53-jarige leeftijd overleden in zijn huis. Het tieneridool brak door in de jaren ’80 en groeide uit tot een van de grootste artiesten in de popwereld. Zijn leven kende echter ook diverse dieptepunten.

George Michael wordt op 25 juni 1963 geboren als Georgios Kyriacos Panagiotou, in het noorden van Londen. Hoewel zijn vader een restaurant runt, heeft Michael meer interesse in muziek. Als tiener speelt hij in ska-band The Executive, waarna hij op zijn achttiende samen met jeudgvriend Andrew Ridgeley de groep WHAM! opricht.

Doorbraak

Hoewel WHAM! uiteindelijk maar vijf jaar standhoudt, heeft het duo een duidelijke stempel op de popmuziek gedrukt. Met nummers als ‘Wake Me Up, before you go go’, ‘Freedom’, ‘Edge of Heaven’ en ‘Club Tropicana’ verovert de groep in de jaren ‘80 de hitlijsten. Ook ‘Last Christmas’ en ‘Do They Know it’s Christmas Time’ worden in deze tijd opgenomen. Michael’s solonummer ‘Careless Whisper’ behaalt bovendien in meerdere landen, waaronder Nederland, de eerste plaats in de hitlijsten.

In 1987 besluit Michael een volwassener imago na te streven en individueel verder te gaan in de muziek. Met succes, debuutalbum ‘Faith’ wordt meer dan 20 miljoen keer verkocht. Zijn eerste single ‘I Want Your Sex’ wordt door veel radiostations verstoten door het suggestieve onderwerp, maar groeit desondanks uit tot een grote hit.

Ook andere controversiële onderwerpen als drugsgebruik, politiek en huiselijk geweld worden door Michael niet geschuwd. Bovendien gaat de zanger samenwerkingen aan met artiesten als Elton John en Aretha Franklin, wint hij meerdere Grammy’s en verkoopt in totaal meer dan 100 miljoen platen.

Roerig privéleven

Michael trekt niet alleen de aandacht door zijn grote successen op muzikaal gebied, ook zijn privéleven wordt veelvuldig besproken. Zo wordt zijn seksuele geaardheid jarenlang betwist. In 1998 wordt hij betrapt op onzedelijk gedrag in het openbaar, waarna hij officieel uit de kast komt en het nummer ‘Outside’ schrijft.

In 1993 komt zijn partner Anselmo Feleppo te overlijden aan een hersenbloeding die werd veroorzaakt door aids. Michael komt hierdoor in een depressie terecht en stopt tijdelijk met het schrijven van nummers. Tegelijkertijd verliest hij een rechtszaak van Sony om zijn contract te laten ontbinden. Na deze strijd schrijft Michael ‘Jesus to a Child’, ter nagedachtenis aan zijn overleden vriend.

George Michael: grote successen, roerig privéleven
George Michael verlaat de rechtbank. AFP PHOTO / BEN STANSALL

Gezondheidsproblemen

De periode 2006-2010 is een dieptepunt voor Michael. Hij wordt diverse malen opgepakt voor drugsbezit en rijden onder invloed. In 2011 moet Michael meerdere concerten afzeggen wegens gezondheidsklachten en belandt hij met een longontsteking in het ziekenhuis. De zanger krijgt een tracheotomie, waarbij een buisje in de luchtpijp wordt geplaatst.

In 2014 brengt Michael zijn laatste album uit, ‘Symphonica’. Vorige maand werd bekend dat Michael aan een nieuw album werkte, samen met producent Naughty Boy. Het album stond in de planning voor 2017.

George Michael: grote successen, roerig privéleven
George Michael tijdens zijn Symphony The Orchestral Tour in een uitverkochte Ziggo Dome. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
George Michael: grote successen, roerig privéleven
Sluiten