Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 19 dec 2016 / 18:07 uur

Volledige Top 2000 bekend: Imagine uit de top 10

De voorbije twee weken werden er steeds al nieuwtjes onthuld over de Top 2000, zoals de hoogste Nederlandstalige binnenkomer (Kensington met Sorry), de prominentste Nederlandse artiest (BLØF) en enkele forse stijgers, waaronder Pokémon Theme Song. Nu is daar dan (eindelijk) de volledige muzieklijst, die al sinds 1999 het jaar afsluit bij Radio 2.

De volledige top10

1. Queen – Bohemian Rhapsody
2. Eagles – Hotel California
3. Led Zepellin – Stairway to Heaven
4. Billy Joel – Piano Man
5. Deep Purple – Child In Time
6. Boudewijn de Groot – Avond
7. David Bowie – Heroes
8. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou?
9. Pink Floyd – Wish You Were Here
10. Pearl Jam – Black

Op basis van de top 10 vallen er gelijk een paar dingen op. Zo is de nummer 1 van vorig jaar (John Lennon met Imagine) helemaal weg, deze is gezakt naar plaats 12. Verder heeft Boudewijn de Groot weer de macht gegrepen als hoogst genoteerde Nederlandse productie, nadat vorig jaar Claudia de Breij net wat hoger had gestaan dan de zanger. Daarnaast knalt David Bowie de top 10 binnen. De begin dit jaar overleden zanger stond in 2015 met Heroes nog op 60, maar staat nu op 7. De overleden Prince en Leonard Cohen staan met hun grootste hits op respectievelijk 13 (Purple Rain) en 29 (Hallelujah), maar zijn daarmee wel enorm gestegen. Tot slot blijkt de lijst niet gevoelig voor verjonging, want doordat Coldplay met Fix You uit de top 10 valt, staat er nu nog maar één nummer uit de huidige eeuw in de top 10.

Lage hoogste binnenkomer

Wat verder opvalt, is dat de hoogste binnenkomer in de lijst in vergelijking met andere jaren helemaal niet zo hoog staat. David Bowie komt met Starman binnen op plek 270, dit terwijl Adele vorig jaar op plaats 23 in de lijst terechtkwam met Hello. De zangeres heeft overigens dit jaar de grootste stijger met When We Were Young. Het nummer komt van plek 1703 naar 144. De grootste daler is Sam Smith, zijn You’re Not The Only One valt van 779 naar 1941.

Sorry wint 2016

Kensington met Sorry blijkt daarnaast niet alleen de hoogste Nederlandse binnenkomer, maar ook de hoogste plaat uit 2016. In totaal kent de Top 2000 veertien tracks uit 2016, waarvan er twee van de Nederlandse band zijn. Ook Twenty One Pilots redt het met twee nummers uit het lopende jaar.

Politik

Eerder was al bekend dat Coldplay de Top 2000 op eerste kerstdag om 9.00 uur zal openen. De hele lijst vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volledige Top 2000 bekend: Imagine uit de top 10
Sluiten