Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 12 dec 2016 / 09:00 uur

Dakloze junk weer fris in het leven dankzij kater

Bob is moe. De rooie kater die het leven van de voormalig dakloze heroïnejunkie James Bowen redde, is zojuist naar zijn Amsterdamse hotelkamer gebracht om een dutje te doen. Hoewel Bowen, die zelf in de lobby zit, het waarschijnlijker acht dat zijn grote liefde voor het raam zit en zijn ogen de kost geeft. „Want Bob is gek op lichtjes.”

Het bijzondere duo is op promotietour op het vasteland van Europa omdat er na het succesvolle boek – 5 miljoen exemplaren verkocht – nu ook een film over hun verhaal is. Na de Britse première vorige maand komt A Street Cat Named Bob volgende week ook uit in Nederland.

Zenuwachtig

De film is gemaakt door oud-Bondregisseur (Tomorrow Never Dies) Roger Spottiswoode met Luke Treadaway (Unbroken, Clash of the Titans) in de rol van Bowen. Bob zelf plus zeven andere katten spelen Streetcat Bob. „De buitenscènes in Londen zijn allemaal met Bob gemaakt”, zegt Bowen. „Andere katten worden zenuwachtig van het lawaai en de reuring van de grote stad, Bob is eraan gewend.”

Het leven van Bowen ziet er tegenwoordig heel anders uit dan pakweg tien jaar terug, toen hij in Londen op straat leefde. „Het gevolg van een heel moeilijke jeugd en een drugsverslaving. Londen is geen fijne plek om op straat te leven. ‘s Nachts word je in elkaar geslagen. Daarom slapen de meeste daklozen overdag en gaan ze rondlopen als dat het donker wordt.”

Kater

Nadat hij een woninkje heeft gekregen en probeert af te kicken, vindt hij in de hal van zijn flat een kater. Het beest is gewond en Bowen brengt hem naar een dierenarts, die hij betaalt met zijn laatste geld dat hij als straatmuzikant heeft verdiend. „Nadat Bob was opgeknapt ben ik rondgegaan in de buurt om na te vragen of hij van iemand was. Toen dat niet het geval bleek, wilde ik hem zijn vrije leven teruggeven. Maar Bob bleef maar achter me aanlopen. Hij sprong zelfs in de bus die ik elke dag nam op weg naar mijn vaste plek als verkoper van de daklozenkrant.”

De kat bleek uiteindelijk Bowens redding. „Door hem moest ik verantwoordelijkheid voor mijn leven nemen”, vertelt hij. „Onder invloed van drugs kon ik niet voor hem zorgen. Voordat ik hem tegenkwam voelde ik eigenlijk geen emoties, ik bestond alleen maar. Hij gaf me een reden om te leven. Hij bezorgt me nog steeds elke dag een lach op mijn gezicht. Hij is zo lief en grappig. Uiteindelijk heeft hij zelfs een huis voor mij gekocht.”

Bowens inkomen als straatmuzikant liep dankzij de aanwezigheid van Bob aardig op. Sterker nog, het duo werd een regelrechte attractie in Covent Garden, in het centrum van Londen. Op YouTube en Facebook verschenen steeds meer filmpjes van die zanger met die kat in zijn nek. Bowen en Bob werden ‘gescout’ door een uitgeverij en er kwam een boek, vervolgens kwam er nog een boek en nu is er dus ook een film. Als Bowen geen boek of film aan het promoten is doet hij dingen voor liefdadigheidsorganisaties die daklozen en drugsverslaafden helpen. In die hoedanighed praat hij met iedereen van politici en captains of industry tot Kate Middleton, die bij de Britse première van A Street Cat Named Bob opdook.

Bob zelf heeft intussen meer dan een half miljoen vind-ik-leuks op Facebook en ook op Twitter en Instagram wordt de populaire kater massaal gevolgd. Ook de – hoe oldschool -brievenbus draait overuren. „Mijn postbode haat ons. Volgens mijn uitgeverij krijgen Bob en ik meer fanmail dan Stephen King.”

A Street Cat Named Bob gaat 22 december in première.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dakloze junk weer fris in het leven dankzij kater
Sluiten