Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Entertainment 4 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Actrice bewust verkracht in Last Tango in Paris

Het is één van de meest omstreden scenes uit de filmgeschiedenis, de verkrachtingsscene uit Last Tango in Paris. Nu blijkt dat de vermoedens dat actrice Maria Schneider nooit heeft ingestemd met de seksscenes, ook nog eens waar te zijn. In een recent opgedoken video geeft regisseur Bernardo Bertolucci dat toe.

Opvallend is dat het interview uit het Nederlandse programma College Tour komt en in 2013 al werd opgenomen. Nu pas is er woede om het filmpje, waarin Bertolucci toegeeft dat hij samen met acteur Marlon Brando, die de verkrachter ‘speelt’, op het idee kwam om de scene op deze manier vorm te geven. In de scene wordt de actrice verkracht met een boterstaaf. Op het moment van de opnames, in 1972, was Brando 48 en Schneider slechts 19.

Echte reactie

„De routine met de boterstaaf was een idee dat Marlon en ik hadden op de ochtend voor we begonnen met schieten”, vertelt Bertolucci op een evenement in Parijs in 2013. Hij voegt toe dat hij zich verschrikkelijk voelde voor de manier waarop hij Schneider heeft behandeld, maar probeert het goed te praten door te zeggen dat hij „haar reactie als meisje wilde, niet als actrice”.

„Ik wilde dat ze vernederd zou reageren. Ik denk dat ze mij en Marlon haatte omdat we het haar niet hadden verteld.” Toch laat hij weten dat hij geen spijt heeft van de manier waarop hij de scene heeft geregisseerd. „Om een bepaald moment te vangen, moet je denk ik compleet vrij zijn. Ik wilde dat Maria de woede en vernedering zou voelen. Daarna heeft ze me de rest van haar leven gehaat.”

Depressie en verslaafd

Na Last Tango in Paris, heeft Schneider nooit meer een naakscene gespeeld. Ook worstelde ze de rest van haar leven met depressie en een drugsverslaving. In 2007 schreef ze in Daily Mail dat ze zich verkracht voelde door deze ervaring. „Ik voel me vernederd, verkracht door zowel Marlon als Bertolucci. Na de scene heeft Marlon nooit zijn excuses aangeboden. Gelukkig is er slechts één take.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Actrice bewust verkracht in Last Tango in Paris
Sluiten