Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 dec 2016

100 jaar magisch Disney (op het ijs)

Het is donderdag vijftig jaar geleden dat Walt Disney overleed. De grote man achter de firma van animatiefilms en themaparken heeft wel een schat aan bekende figuren en liedjes achtergelaten. Magische hoogtepunten uit honderd jaar Disney worden daarom in de kerstvakantie in Utrecht en Amsterdam gevierd met Disney On Ice. Metro licht vijf van die hoogtepunten uit.

100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Bewoners van Duckstad.

Mickey en zijn vrienden

Mickey Mouse, Minie Mouse, Donald en Goofy. Wie kent deze sterren uit de Donald Duck niet? Dit beroemde kwartet is er uiteraard al schaatsend bij. Disney On Ice viert 100 Years of Magic heeft z’n eigen ‘ceremoniemuister’. Hij is er voor zijn gasten van 21 tot en met 26 december in de Jaarbeurs in Utrecht en van 28 tot en met 31 december in de Amsterdam RAI. „Deze productie is veruit de grootste Disney On Ice-show die we momenteel hebben touren en waarin ieders favoriete Disneyfiguren zijn samengebracht”, zegt producer Nicole Feld.

Een weetje: Hoe groot de show is? Elf trucks vol Disneyspullen komen Utrecht en Amsterdam binnenkort binnenrijden.

100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Ariël en Eric uit De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin

Het koninkrijk van Arendelle wordt in Disney On Ice betreden en er wordt gereisd naar de Noorderberg met Kristoff en sneeuwpop Olaf. Maar natuurlijk gaan de artiesten – al ligt er een ijsvloer – ook het water in met De Kleine Zeemeermin. Deze Ariël en prins Eric zullen elkaar al ijsdansend weer treffen. Zij doen dat in een ‘Disney On Ice-arena’ waar zestien mensen twaalf tot zestien uur aan werken.

Een weetje: De film De Kleine Zeemeermin draaide alweer 26 jaar geleden in de Nederlandse bioscopen.

100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Beeld uit Finding Nemo.

Zoeken met Nemo

Wat voor uiteenlopende helden voor iedereen Disney in al die jaren heeft voortgebracht, blijkt wel als je ze over het ijs ziet gaan. Dat varieert namelijk van Sneeuwwitje tot Belle en het Beest en ook de types uit Toy Story. Wat dat betreft, mag Finding Nemo niet ontbreken, en dat doet deze zoekende Nemo ook niet. In Disney On Ice wordt de titel vertegenwoordigd door de rockende Puk en zijn onstuimige schildpadvrienden.

Een weetje: Deze film van Pixar en Walt Disney Pictures werd beloond met een Oscar voor beste animatiefilm en bracht 865 miljoen dollar in de kassa.

100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Timon en Pumbaa uit The Lion King.

Geen zorgen: Hakuna Matata

Geen Disney zonder The Lion King, geen The Lion King zonder Disney. De collectie Disneymelodieën die de wereldbevolking collectief in het hoofd heeft zitten is nogal uitgebreid, maar bij de hoogtepunten hoort zeker Hakuna Matata. Tim Rice en Elton John schreven het nummer voor The Lion King, die in Nederland nu weer als musical te zien is (Scheveningen). In Disney On Ice komen Timon en Pumbaa met hun wereldhit in actie.

Een weetje: De film uit 1994 werd tegelijk met Pocahontas geproduceerd. Disney verwachtte meer van laatstgenoemde titel, maar met het grootste succes ging toch The Lion King aan de haal.

100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Anna en Elsa uit Frozen.

Laat het los, laat het looooooosss

Frozen op Broadway in New York zit eraan te komen. Dat was te verwachten natuurlijk, na het bizarre animatiefilmsucces van de twee prinsessen Elsa en Anna van drie jaar geleden en de hit Let It Go. Uiteraard zijn Elsa en Anna er in Disney On Ice bij. „Zo is de show voor iedereen”, zegt producent Kenneth Feld. „Als ik zelf in het publiek zit, zie ik grootouders genieten van de klassieke Disneyverhalen. Jonge kinderen en hun ouders reageren op de nieuwste verhalen en animaties en vooral op Frozen natuurlijk.”

Een weetje: De Amerikaanse prinsessenstemmen werden in Frozen gedaan door Idina Menzel en Kristen Bell, in de Nederlandse versie door Willemijn Verkaik en Noortje Herlaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
100 jaar magisch Disney (op het ijs)
Sluiten