Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 nov 2016

Waylon ambassadeur van de allerbeste liedjes ooit

Waylon staat aan de vooravond van twee keer Rotterdam Ahoy. Hij zal het zich niet gemakkelijk, maken. Integendeel.

„Als je toch ambassadeur mag zijn van de mooiste liedjes aller tijden…” Waylon mijmert bijna aan de tafel van Radio Veronicadirecteur Erik de Zwart. Zijn ambassadeurschap wordt donderdag- en vrijdagavond realiteit in Rotterdam Ahoy, als Waylon een zelfgekozen selectie speelt van Veronica’s Top 1000 Allertijden. Alleen maar covers dus, maar Ahoy loopt er mee vol.

Eigen feestje

Waylon, die momenteel ook talenten coacht in The Voice of Holland en samen met zijn team ook liedjes van anderen uitzoekt: „Het hele jaar door word ik gevraagd om allerlei covers te doen in radio- en tv-programma’s. Daar heb ik me nooit te goed voor gevoeld hoor, maar Ahoy wordt eens mijn eigen feestje. Ik ben een bevoorrecht mens.”

Dat de rasartiest een cover aan kan pakken, bleek onder meer een paar jaar geleden tijdens de Vrienden van Amstel Live. Toen, ook in Ahoy, zette hij de zaal op z’n kop met Michael Jacksonvertolkingen. Overbekend, daarvoor gaat hij deze keer niet alleen. „De fuck oh ja-liedjes ook! Zo’n vergeten liedje waarvan je opeens weer denkt: Oh ja, wat was dat toch goed zeg.”

Bohemian Rhapsody bedoel je?”, vraagt Erik de Zwart. Waylon moet lachen: „Natuurlijk komt die ook voorbij. Voor mij geldt wel: kan ik hem Queenwaardig uitvoeren? Het publiek in Ahoy móet het gevoel hebben dat Queen aan het spelen is, als zij hun ogen sluiten. Ik zal Freddie Mercury nooit worden, maar dat gevoel moeten de toeschouwers wel even krijgen.”

Mona Lisa

„Je zou kunnen zeggen: niets is zo makkelijk als een cover spelen”, gaat hij verder. „Alles is voorgekauwd, jij speelt hem na. Zo hoor je het vaak. Maar wórd nou eens die cover. Dan zul je merken dat je net zo hard moet werken als de kunstenaar die het liedje maakte zelf. Dat bewaak ik, ook met de band. Het moet muzikaal zo verdomde goed worden. De Mona Lisa teken je ook niet na met andere ogen.”

Waarom Ahoy eigenlijk? „Omdat dat past bij dit concept”, zegt Waylon. „Omdat ik in Ahoy het gevoel heb dat alles kapot mag en ik met bier mag smijten. Niet dat ik dat doe en misschien zeg ik het iets te ruig… maar zo voelt die zaal.”

Erik de Zwart

Waylon speelt in Ahoy donderdag en vrijdag nummers uit Radio Veronica’s Top 1000 Allertijden. Als kind van de Veronicageneratie groeide de artiest met de lijst op. Waylon wordt in Rotterdam begeleid door een vijftienkoppige band.

Hij zal een selectie van de lijst van laag tot hoog maken. „Dat was voor Waylon een bijna onmogelijke keuze”, zegt Erik de Zwart namens Veronica. „Wat laat je als groot muziekliefhebber vallen en hoe kies je dertig liedjes uit een lijst met de duizend allerbeste? We zijn in elk geval blij dat Waylon onze lijst een gezicht geeft.”

Donderdagavond is uitverkocht, vrijdagavond bijna.

Waylon mag zijn (cover)kunsten regelmatig ook in RTL Late Night laten horen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waylon ambassadeur van de allerbeste liedjes ooit
Sluiten