Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Entertainment 7 nov 2016 / 10:05 uur

The Voice of Holland: Waar kennen we jou van?

The Voice Of Holland put dit seizoen uit twee bronnen: ‘oude bekenden’ en de ‘dochters en broers van’. Waar is de ‘gewone Nederlander’ gebleven?

Starmaker

Vol goede moed stapt Rachel Kramer het podium op. Voor haar ziet ze vier rode omgedraaide stoelen waarin de coaches Waylon, Miss Montreal, Ali B. en Guus Meeuwis zitten. Het publiek in de zaal wacht af. Het is de eerste aflevering van seizoen 7 van de populaire talentenshow The Voice Of Holland. Een zenuwslopend moment voor een doorsnee deelnemer, maar niet voor Rachel. Ze heeft namelijk eerder met dit bijltje gehakt.

In 2001 doet ze mee aan Starmaker. Met de andere geselecteerde kandidaten scoort Rachel een nummer een-hit met Damn (I Think I Love You) en vormt ze later de groep K-otic. In 2008 zien we de blondine plots terug in de X-Factor waarin ze tweede wordt.

Draaideurdeelnemer

„Waylon zou mijn stem wel moeten herkennen”, lacht Rachel voorafgaand aan haar auditie. „Met hem heb ik namelijk in 2005 meegedaan aan het Nationaal Songfestival.” Ook dat nog. Dat moet dus wel goed gaan. Guus Meeuwis en Ali B. draaien hun stoel. Waylon blijkt echter niet onder de indruk. „Ik vind het niet goed”, zegt hij tegen collega-coach Miss Montreal. Als de zanger na de auditie Rachel ziet, slaat hij zijn handen voor zijn gezicht. „Ik herkende je stem niet. Ik had moeten drukken.”

Rachel is zoals je dat mooi noemt een ‘draaideurdeelnemer’. En ze is niet de enige. Zo heeft Vinchenzo al meegedaan aan The Voice Kids, net zoals Isabel. Nikki kennen we van Idols 4, Esri zat in de meidengroep Raffish en John speelde in de musical Tarzan en draafde op in het tv-programma Op Zoek Naar Joseph. Het is een ellenlange lijst. Op social media is er kritiek. ‘The Voice Of Holland is het re-integratie-traject voor geflopte musici van het UWV geworden’, twittert ene Bart. ‘Bijna allemaal tweedehands artiesten op zoek naar een nieuwe kans bij The Voice Of Holland. Waar zijn de echte talenten gebleven?’, vraagt Roy zich af.

Spraakmakend

Programmamaker Bert van der Veer kan niet zoveel met die kritiek: „Op Twitter is er op alles kritiek, zelfs op het weerbericht. Als het volk het niet vervelend vindt, is het niet vervelend. Uit de kijkcijfers blijkt dat dit het geval is. En qua verhaal is het natuurlijk ook een mooi gegeven: er wordt mensen een tweede kans geboden, het recht op revanche om alsnog je talent te verzilveren dat er om een of andere manier niet eerder uit is gekomen. Dat kan door ziekte, verkeerde keuzes of een ongeschikte manager gebeurd zijn. Dat is toch een mooi gegeven?

En wat dan te denken van het broertje van Clarence Seedorf, de dochters van Frank Masmeijer en Raymond van Barneveld? Wie dit seizoen naar The Voice Of Holland kijkt, vraagt zich ongetwijfeld af of de échte BN’ers op zijn en waar de ‘gewone’ Nederlanders zijn gebleven. Zijn ze niet leuk genoeg meer? „Ik vind het wel een leuke gimmick”, zegt Van der Veer. „Aan zo’n dochter van Masmeijer zit een interessant verhaal. Als je twee mensen met dezelfde kwaliteiten hebt, kies je voor het verhaal. Dat lijkt me logisch. BN’ers, zelfs al zijn het de broers of kinderen ervan, geven iets extra’s aan je show. Het is spraakmakend voor de kijker.”

En als die kijker zelf wil meedoen? „Blijf proberen, dan kom je vanzelf wel in de Voice”, lacht Van der Veer. En daarin heeft hij gelijk, kijk maar naar Rachel en co. Die waren immers ook ooit onbekend.

Verbazing bij Glennis Grace

De makers van The Voice Of Holland komen wel vaker uit bij artiesten met de vraag om auditie te komen doen. Zo benaderden de producers in het tweede seizoen Glennis Grace die erg verbaasd reageerde. Ze trad immers nog elk weekend op en ze zat al zestien jaar in het vak. Als uitleg kreeg ze dat ze gevraagd was omdat haar carrière nog niet echt van de grond wilde komen en haar albums en singles niet het succes hadden dat ze konden krijgen als ze zou winnen. Grace bedankte voor het aanbod. Niet veel later later scoorde ze haar eerste nummer 1-hit met Afscheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Voice of Holland: Waar kennen we jou van?
Sluiten