Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 10 nov 2016 / 14:36 uur

Rambam mag reportage over medicijnen uitzenden

Rambam mag donderdag gewoon een reportage uitzenden over de verkoop van medicijnen zonder recept via de website dokteronline.nl. Dat meldt omroep BNN-VARA donderdag na een gewonnen kort geding.

In het programma, dat donderdagavond om 21.50 uur op NPO3 wordt uitgezonden, wordt uit de doeken gedaan hoe de website door een constructie via Curaçao medicijnen levert aan Nederlandse patiënten. De presentators tonen volgens de VARA met heimelijk opgenomen beelden aan hoe ze moeiteloos antidepressiva en zware pijnstillers thuis afgeleverd kunnen krijgen. Nazorg en toezicht is er na levering niet, aldus de makers.

Verbod

Dokteronline.nl wilde via de rechter in Amsterdam een verbod afdwingen op het gebruik van filmmateriaal dat met verborgen camera’s is opgenomen. Volgens de site had producent CCCP niet het recht om verborgen apparatuur in te zetten. Daar is de rechter het dus niet mee eens, daarom mag de uitzending gewoon doorgaan.

In het programma Rambam worden vreemde en illegale zaken met behulp van verborgen camera’s aan het licht gebracht. Zo lieten de makers al zien onder welke erbarmelijke omstandigheden de dolfijnen in het dolfinarium in Harderwijk leefden, en hoe makkelijk het is om fraude te plegen met identiteitskaarten.

Aan de stok

Het is niet de eerste keer dat Rambam het aan de stok heeft met de hoofdpersonen uit hun reportage. In juni van vorig jaar deed het Kapittel voor de Civiele Orden aangifte tegen het programma, nadat programmamaker Jelte Sondij ten onrechte een koninklijke onderscheiding in ontvangst had genomen. In de reportage liet Rambam zien hoe makkelijk het is om zonder reden een lintje aan te vragen. In 2014 dreigde Coolcat-oprichter Roland Kahn met een zaak omdat Rambam had gesuggereerd dat het kledingmerk niet zoveel geeft om het welzijn van Bengaalse kledingmakers. Die zaak ging uiteindelijk niet door.

https://www.facebook.com/284921114877566/videos/1211264312243237/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rambam mag reportage over medicijnen uitzenden
Sluiten