Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 1 nov 2016 / 06:00 uur

Muziekbiografieën die rocken (of juist niet)

Het is een boeiend jaar in muziekbiografieënland. Kleine greep: anderhalve week geleden verscheen Not Dead Yet van Phil Collins, even daarvoor kwam de autobiografie van Bruce Springsteen uit en vanaf vandaag ligt het levensverhaal van ex-One Directionlid Zayn Malik in de winkels. Metro scheidt het kaf van het koren.

Bruce Springsteen
Titel: Born To Run
Auteur: Bruce Springsteen zelf
Aantal pagina’s: 526
Prijs: 25 euro

Een van de grootste nog levende rocksterren neemt ons mee naar zijn jeugd in New Jersey, de problemen thuis en de ontsnapping die rock-‘n-roll heet. Hij beschrijft mooi hoe zijn bekendste liedjes, zoals The River, tot stand kwamen.

Opvallend: The Boss, die zes jaar aan dit boek werkte, is openhartig. Hij zet zichzelf neer als een grote egoïst, lastig voor zichzelf en zijn omgeving.
De passage (1): ‘Als ik wakker was, was ik de hele dag bezig met het zoeken naar een houding waarin ik me de volgende paar minuten goed voelde’. (Springsteen over zijn depressies)
De passage (2): ‘Fuck the moonlanding, let’s rock!’ (Springsteen tijdens een optreden in 1969 omdat hij zich kwaad maakt over een tv die aanstaat met daarop livebeelden van de eerste man op de maan).
Eindoordeel: The Boss is de baas, ook zonder

Zayn Malik
Titel: Zayn: The Official Autobiography
Auteur: Zayn Malik en een anonieme ghostwriter
Aantal pagina’s: 288
Prijs: 22,99 euro

Zayn Malik’s jeugd, zijn jaren met One Direction en zijn gedachten en visies worden afgewisseld met tekeningen en foto’s van zijn hand. ‘Ik laat zo veel mogelijk van mezelf zien zodat iedereen op basis daarvan een oordeel over mij kan vellen, en niet op basis van wat de media schrijven ’, aldus de popster.

Opvallend: Een levensverhaal (laten) optekenen terwijl je nog maar 23 bent, je moet het maar durven.
De passage (1): ‘Als soloartiest kan ik eindelijk nummers schrijven over een onderwerp dat in de songteksten van One Direction taboe was: seks’. (over het keurslijf van een boyband).
De passage (2): ‘Ik heb heel veel naar de Beatles geluisterd toen ik aan mijn solodebuut werkte’. (Malik laat zich niet door de minsten inspireren).
Eindoordeel: nog niet gelezen, maar die vooruitgesnelde quotes beloven weinig goeds.

Barry Hay
Titel: Hay
Auteur: Sander Donkers
Aantal pagina’s: 382
Prijs: 19,99 euro

Barry Hay (67) is zanger van de langstbestaande en grootste rockband die Nederland ooit heeft voortgebracht: The Golden Earring. Sander Donkers schreef zijn van seks, drugs en rock-‘n-roll doordesemde verhaal.

Opvallend: Sandra, de vrouw van Hay, speelt een grappige rol in het boek. Soms vult ze de vele verhalen en anekdotes van Barry aan, maar soms ook spreekt ze die ronduit tegen.
De passage (1): ‘Ik spring het podium op, dat nogal laag was, en we zetten When The Lady Smiles in. Maar ik voel iets aan mijn benen, kan nauwelijks bewegen. Een beetje geërgerd kijk ik naar beneden, en daar zit Alex, op zijn knieën. Beide armen om mijn kuiten geslagen, liet niet meer los. Straalbezopen’. (Hay over zijn ontmoeting met prins Willem Alexander).
De passage (2): ‘Zolang ik niet ga stuiptrekken, ga ik nog even door’.
Eindoordeel: Hay is een geweldige, humoristische verteller en een opschepper. En Donkers heeft het heel goed opgeschreven.

Hay bij de presentatie van zijn boek half augustus./ANP

Phil Collins
Titel: Not Dead Yet
Auteur: Phil Collins zelf
Aantal pagina’s: 432
Prijs: 19,99 euro

Phil Collins gaat in op zijn megasuccesvolle carrière en praat ook over zijn rol als vader en echtgenoot die zijn leven weer moest opbouwen na een periode van verslaving.

Opvallend: Hier is er weer een: een popster, eentje die met Genesis en solo het krankzinnige aantal van 280 miljoen platen verkocht, maar ondertussen een groot deel van de tijd hartstikke ongelukkig was.
De passage (1): ‘Nu ben ik volksvijand nummer één in de popmuziek. Rod Stewart neukt lukraak in het rond, aan één stuk door, en dan is het gewoon Rod die zichzelf is. Mick Jagger doet het, en ja natuurlijk doet hij dat… hij is Mick. Phil Collins doet het, en wat een klootzak’.
De passage (2): ‘Ik hou momenteel van alle alcohol, alles wat de pijn verdooft’. (Phil Collins over zijn tijd als drankorgel).
Eindoordeel: Goede verhalen over tours, Band Aid, collega’s en muziek. Maar iets te veel over zijn scheidingen, familieleven, gezondheidsproblemen en alcoholisme.

https://www.youtube.com/watch?v=-OiV_5kEt6A

Paul van Bruystegem
Titel: On Tour
Auteur: Paul van Bruystegem zelf
Aantal pagina’s: 192
Prijs: 22,99 euro

Paul ‘Lange Polle’ ‘Monsieur Paul’ van Bruystegem – je weet wel, die grote kale van de Belgische succesband Triggerfinger – bundelde 57 liederlijke jaren vol drank en drugs.

Opvallend: Van Bruystegem snoof, zoop en slikte zich in twintig jaar tijd tot de rand van de afgrond, maar kickte af en werd weer mens, en een succesvol exemplaar bovendien.
De passage (1): ‘Ontzettend veel gespeeld en hard gewerkt. Te hard eigenlijk. Maar vooral ook gefeest, geluld, geld verbrast, gelogen en bedrogen, gezwansd en gezeverd, honderden malen de wereld verbeterd aan de toog van één of ander café. Gescholden en gevochten, gerookt, gesnoven en geslikt, schulden gemaakt, geleend en verkwist.’
De passage (2): ‘De vrachtwagen met succes was eindelijk, éindelijk aangkomen. Op mijn 53ste!’ (Over het succes van koffiekopjescover ‘I Follow Rivers’).
Eindoordeel: Fascinerend leven, alleraardigst boekje. Maar de plaat (LowRider) die gelijktijdig uitkwam is beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Muziekbiografieën die rocken (of juist niet)
Sluiten