Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 28 nov 2016
Leestijd: 4 minuten

Journaliste Linda trok jaar lang met Lil’ Kleine op

Journaliste Linda Hakeboom trok een jaar op met vier extravagante Nederlandse sterren en maakte daar voor BNN de serie Linda’s Mannen over.

Rapper Lil’ Kleine, danser Timor Steffens, voetballer Ricardo Kishna en YouTuber Giel de Winter van StukTV; voor Linda Hakeboom zijn ze alle vier even fascinerend. Gewapend met haar cameraatje stapte ze een jaar lang hun leven binnen. Een jaar waarin de een zich compleet openstelde, de ander soms boos werd en weer een ander opeens van de aardbodem verdwenen was.

Een jaar op pad met Lil’ Kleine. Hoe vaak kreeg een reactie als ‘jij liever dan ik’?

Haha, ja dat heb ik weleens gehoord toen ik hiermee begon. Maar in een jaar tijd voer je zoveel gesprekken met iemand dat je zo iemand als Lil’ Kleine op een heel andere manier leert kennen dan zoals je hem uit de media kent. Hij heeft me overal toegelaten. Ik ga voorbij aan de champagne en de Rolexen.

Alle vier hebben ze een zorgvuldig opgebouwd imago, maar jij gaat dat een beetje afbreken. Waarom zeiden zij ja tegen jouw serie, denk je?

Dat kan twee redenen hebben. Soms hebben ze eerder werk van me gezien, waarvan ze dachten: dat wil ik ook. (Linda maakte eerder docu’s van Douwe Bob en Jett Rebel) En soms vinden ze het ook gewoon heel spannend om erachter te komen wat iemand anders van ze vindt. Die nieuwsgierigheid kunnen ze dan niet weerstaan.

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt?

Dat ze me steeds iets verder toelieten in hun binnenwereld. In het begin ga je dan mee naar grote dingen zoals een albumrelease of een concert, maar als de andere pers dan weggaat blijf ik. Ik ben erbij als Jorik (Lil’ Kleine) ruzie maakt met een beveiliger bij een concert, maar film het ook als hij zich daarna afvraagt of hij niet te ver is gegaan.

Lil’ Kleine noemt jou op in de film zijn ‘mattie’. Zie jij hem andersom ook als een vriend?

Steeds meer, want dat gebeurt gewoon als je iemand toelaat in je persoonlijke leven. Je zit op een niveau waar je normaal alleen met vrienden zit. Dan wordt het voor mij tweeledig, want aan de ene kant ben ik een vriend en aan de andere kant de documentairemaker. Daarom neem ik tijdens het monteren ook afstand van de persoon die ik gevolgd heb. Ik wil iemand niet sparen omdat hij een vriend is geworden. Het is wat het is. Ik maak het niet mooier, maar ook niet lelijker.

Waarom wilde je Timor Steffens volgen?

Hij is gelikt, zelfverzekerd en een echte superster. Elke keer als ik hem zag dacht ik: hoe komt dat? Waar komt dat vandaan? Het was ook heel moeilijk om daar doorheen te prikken, want ik merkte dat hij dat imago heel erg intact wilde houden. Het omslagpunt kwam na een bezoekje aan zijn moeder. Zij had verteld over de scheiding van haar man en was daarbij gaan huilen. Toen we terug naar de auto liepen, was Timor boos omdat ik zijn moeder had laten huilen. Daaruit kwam toen een prachtig gesprek voort.

Schrok je niet?

Nee, als zoiets gebeurt, dan gaan bij mij alle raderen draaien. Dan weet ik: dit is het moment, nu moet ik doorvragen en niet terugdeinzen. Hier wordt hij mens.

Je volgt ook de voetballer Ricardo Kishna. Clubs doen toch altijd heel moeilijk met pers?

Dat dacht ik ook, maar omdat ik alles zelf film met mijn kleine camera werd er niet zoveel acht opgeslagen, denk ik. Daardoor stond ik dus ook met mijn neus op de ondertekening van zijn transfer naar Lazio Roma. Maar daarna raakte Ricardo geblesseerd en hoorde ik opeens niets meer van hem. Ik dacht: huh, gaan we het niet afmaken? Toen ben ik in het vliegtuig gestapt en naar het trainingskamp in de Dolomieten gereden. Hij zat langs de kant geblesseerd te zijn, wilde zich even helemaal afsluiten. Daar hebben we een heel mooi gesprek gehad.

Je lijkt tevreden met het resultaat. Wie staat er nu nog op je lijstje?

Ik heb niet echt een lijstje, maar het lijkt me wel heel leuk om zo’n zelfde serie te maken, maar dan met vrouwen. Ik wil weleens zien of dat nou heel anders is.

Linda’s Mannen, elke dinsdag om 22.10 uur op NPO 3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Journaliste Linda trok jaar lang met Lil’ Kleine op
Sluiten