Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 29 nov 2016 / 07:19 uur

Interview Ali B: ‘Positief zijn helpt’

Metro ontmoet Ali B, die met Een Klein Beetje Geluk voor het eerst in tien jaar een album uitbrengt.

Het uitzicht is fenomenaal op de achttiende verdieping van de A’DAM Toren. De lucht boven Amsterdam kleurt rood. Intussen bestelt Ali B garnalenkroketten.

De laatste jaren waren we bijna vergeten dat de succesvolle televisiemaker, platenbaas, cabaretier, The Voice-coach en DWDD-tafelheer van huis uit eigenlijk rapper is. En daar heeft hij zelf hard aan meegeholpen, want zijn nieuwe album Een Klein Beetje Geluk is zijn eerste in tien jaar tijd.

„Ik wil niet zomaar nieuwe muziek uitbrengen”, verklaart hij tussen twee happen door. „Ik wil altijd verrassen en dat is met Een Klein Beetje Geluk gelukt, denk ik. Ik volg wat er in de muziekindustrie gaande is en erken dat er andere wetten gelden in een streamingwereld dan hoe dat met mijn eerste album was.”

Elke track op Een Klein Beetje Geluk is een samenwerking met een andere artiest, waaronder veel nieuwe namen. De nieuwe generatie artiesten is in de totstandkoming van dit album heel belangrijk geweest, vertelt hij. „Zij hebben een noodzaak om muziek te maken. Het is puur en spontaan. Door zoveel verschillende samenwerkingen met verrassende combinaties is het een veelzijdige plaat geworden.”

Een van die jonge artiesten is Ruben Annink, met wie hij Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn maakte. Het liedje over zijn liefde voor zijn twee zoontjes ontroerde iedereen en werd meteen een hit nadat hij het, met tranen over zijn wangen, in DWDD had gezongen. Ook Ik Huil Alleen Bij Jou, featuring Diggy Dex, kenden we al. Wat de nummers ook gemeen hebben is dat ze heel persoonlijk zijn. Ik Huil Alleen Bij Jou schreef Ali nadat zijn vader overleden was.

https://www.youtube.com/watch?v=I08OcvRapWY

Alle kanten op

De inspiratie voor zijn openheid haalde hij uit de lesstof van Pat Pattison, songwriting-teacher aan het befaamde Berklee College of Music in Boston. „Hij was de leraar van John Mayer en dat is wat mij betreft de beste tekstschrijver van dit moment”, aldus Ali. „Pattison heeft een filosofie over songwriting. Eigenlijk is die bedoeld voor singer-songwriters, maar door hem kwam ik er achter dat we in de rapscene eigenlijk tekortschieten. Pattison leerde mij hoe ik mijn gevoel moet vertalen in een bepaalde structuur. Rappers stoppen vaak twintig liedjes in één couplet, het gaat alle kanten op. Terwijl het juist mooi is om klein en zintuiglijk te schrijven, zodat je als het ware voelt en ruikt wat je hoort. In Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn gebruikte ik dat voor het eerst. Daar zit precies in wat ik voelde op het moment dat ik het schreef.”

Geen rap maar pop

Het is andere koek dan de Rampeneren en Leipe Mocro Flavour, zijn liedjes van tien jaar geleden. Ali B anno nu is meer pop dan rap ook. Qua succes lijkt het niet uit te maken. Bijna alles wat hij doet wordt een hit. Hij weet niet hoe dat komt. Wat hij wel weet is dat zijn positieve instelling een belangrijke factor is. Neem nu die blessure waardoor hij even niet met Lucky Ajax, waar hij als enige zonder Ajax-verleden voor werd gevraagd, kan voetballen. „Ik herstel van een blessure, schrijf je dat zo op? Eerst wilde ik zeggen dat ik geblesseerd ben. Hoor je het verschil? Ik hou er van om dingen positief te benaderen. Dat helpt.”

De laatste garnalenkroket krijg ik mee voor onderweg naar de lift.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interview Ali B: ‘Positief zijn helpt’
Sluiten