Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 3 okt 2016 / 05:30 uur

Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep

Tot je ogen uitpuilen als een lederen ‘vijfje’, tot je oren klapperen van buitenspelvallen, onterechte wissels, dode spelsituaties en spelers van de week. Wie al het voetbal een weekend lang heeft gezien, kan sinds kort blijven zitten tot hij of zij een ons weegt, met liefst vier voetbalnapraatshows op zondag en maandag. Metro ging er onlangs eens voor zitten en nam Rondo, NOS Studio Voetbal, Voetbal Inside en Natafelen met Kees onder de loep.

Rondo

Wanneer en waar? Zondag, 21.30 uur, Ziggo Sport.

Hoeveel mensen kijken? De afgelopen weken gemiddeld 47.500.

Wie is de presentator? Good-old Jack van Gelder, die niet aan het hoofd van de tafel zit, maar áán tafel.

Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep
Jack van Gelder, Rondo.

Wie zijn de gasten? Vast zijn Wim Kieft en Jan van Halst, mensen als Ruud Gullit en Jaap de Groot (chef sport Telegraaf) schuiven aan.

Tafelinfo? Een keurige bruine, met vijf glazen water erop en een boek van Gullit dat onbesproken blijft.

Wat is het decor? Een lelijke muur.

Wat valt op? Dat Kieft nog dieper zucht dan bij Voetbal Inside; dat het Nederlands voetbal (dat Ziggo niet uitzendt) weinig aan bod komt en de looplijnen van Manchester City uitgebreid worden geanalyseerd.

Wat is leuk? Dat Kieft vindt dat Ronald Koeman eigenlijk de enige van het winnende Oranje (EK ’88) is die het goed doet. De blik van Gullit is kostelijk, maar die redt zich door snel te zeggen dat hij Kieft een schop onder tafel heeft gegeven.

Is er iemand met weinig inbreng? Jan van Halst (althans, minder dan hij bij Fox aanwezig was).

Wordt er gelachen? Nee.

Is het serieus? Vanaf tel één tot de laatste seconde.

En? Grote namen aan tafel, geen kijkers.

NOS Studio Voetbal

Wanneer en waar? Zondag, 22.15 uur, NPO 1.

Hoeveel mensen kijken? De afgelopen weken gemiddeld 902.000.

Wie is de presentator? Sinds het vertrek van Jack van Gelder, Tom Egbers; netjes aan de kop van de tafel.

Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep
Tom Egbers, NOS Studio Voetbal.

Wie zijn de gasten? Niemand is er vast, Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk zijn er vaak. Andere bekende gezichten zijn Bert van Marwijk, Willem Vissers (Volkskrant) en Arno Vermeulen. Soms is een trainer te gast.

Tafelinfo? Koperkleurig, netjes met erop vijf glazen water en onderwerpenpapiertjes van Tom.

Wat is het decor? Vooral mooi vormgegeven; een voetbalstadion achter Tom, iets rommeliger sportbeelden achter de anderen.

Wat valt op? Veel voetballiefhebbers zeuren er over ‘dat het niks is’, trekt echter al jarenlang richting de miljoen kijkers en soms meer.

Wat is leuk? Het wekelijkse portret van een speler van weleer aan het einde, de weekendfeitjes van sidekick Sjoerd van Ramshorst en dat een item uit het Jeugdjournaal over zeuren tegen scheidsrechters werd behandeld.

Is er iemand met weinig inbreng? In de uitzending die Metro zag, was dat Daniël de Ridder. Die wachtte iets te braaf op een vraag van oom Tom.

Wordt er gelachen? Nee, dat lijkt verboden.

Is het serieus? Nogal.

En? Genoeg kijkers, de meeste van alle vier napraatprogramma’s. Tom kan lekker blijven bladeren door z’n onderwerpenbriefjes.

Voetbal Inside

Wanneer en waar? Maandag, 20.30 uur, RTL 7 (ook op vrijdag).

Hoeveel mensen kijken? De afgelopen weken gemiddeld 728.000.

Wie is de presentator? Wilfred Genee, met twee gasten naast en eentje voor zich; heeft veel oog voor zijn laptop (kijkers kunnen vragen stellen, polls invullen en een speler van de week kiezen).

Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep
Wilfred Genee, Voetbal Inside.

Wie zijn de gasten? René van der Gijp en Johan Derksen zijn vast en onmisbaar. Verder rouleren Valentijn Driessen, Hans Kraay jr., Jan Boskamp en Gertjan Verbeek (Gijp: „We hebben zoveel mensen beledigd, niemand anders wil meer.”)

Tafelinfo? Is niet te zien wegens bergen promotiemateriaal (gezond etenacties van Wilfred en boeken die door Voetbal Inside / Johan Derksen worden uitgegeven). Het materiaal wordt schaamteloos en schaterend gepromoot.

Wat is het decor? De grootste studio van de vier met de band van Danny Vera in de hoek en een grote bar waar het bier rijkelijk stroomt. Dit is een onvervalste voetbalkantine (de heren pretenderen trouwens ook te praten als in zo’n kantine).

Wat valt op? De totaal herkenbare persoonlijkheden. Gijp die Peter Bosz een lúl vindt, Derksen die spelersvrouwen voor domme wijven uitmaakt, Jan Boskamp die Genee een eikel vindt en de leuk geacteerde verbolgenheid van Kraay jr.

Wat is leuk? De vrouw van Danny Vera achter de bar, Danny Vera, wekelijkse uitreiking Gouden Veter aan de speler van de week en – ja, toch ook – de flauwe grappen.

Is er iemand met weinig inbreng? Boskamp soms, maar dan uit het niets een klap uitdelen aan Gijp, dat past hem wel.

Wordt er gelachen? De sfeer onderling was twee jaar geleden om te snijden, maar nu optimaal. HAHAHAHAHA, bijvoorbeeld na ‘als de vrouw van scheidsrechter Nijhuis haar bikinilijn niet heeft bijgeschoren krijgt ze geel’; gevolgd door Kraays paardenlul!

Is het serieus? Bij het brengen van nieuws wel, maar verder…

En? Niet weg te denken op RTL 7, maar wel als Derksen over twee jaar aftaait.

Natafelen met Kees

Wanneer en waar? Maandag 22.00 uur, Fox Sports (voor abonnementhouders).

Hoeveel mensen kijken? De afgelopen weken gemiddeld 16.000.

Wie is de presentator? Kees Jansma, als een echte voorzitter aan de kop van de tafel; heeft wel vaste gast Kenneth Pérez recht tegenover zich.

Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep
Kees Jansma, Natafelen.

Wie zijn de gasten? Kenneth Pérez als vaste deskundige dus, verder voetbaljournalisten als Valentijn Driessen (Telegaaf), Sjoerd Mossou (Algemeen Dagblad), Mark Misérus (Volkskrant) en Henk Hoijtink (Trouw).

Tafelinfo? Een soort bruin ei met daarop vijf glazen water, brandende kaarsjes en – ze bestaan nog – pepsels.

Wat is het decor? De heren journalisten voor groene (of vieze) ramen, voorzitter Kees voor een open kast vol gezellige prullaria. Enige studio met planten.

Wat valt op? Niemand eet een pepsel.

Wat is leuk? De zes stellingen aan het begin, die alleen met eens en oneens mogen worden beantwoord; vooral als voorzitter Kees het verkeerd voorleest en Valentijn Driessen hem corrigeert dat dat geen stelling is.

Is er iemand met weinig inbreng? Misérus misschien, die pakt in tegenstelling tot de anderen weinig het initiatief.

Wordt er gelachen? Nauwelijks, maar dat lijkt de bedoeling ook niet.

Is het serieus? Nogal (‘Ajax staat met het linkerbeen in de jaren zeventig en met het rechterbeen in het het heden’).

En? Blijkbaar zit amper iemand er op te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voetblablabla: vier napraatshows onder de loep
Sluiten