Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 3 okt 2016 / 13:08 uur

The Partysquad rampeneert er tien jaar op los

Twee Amsterdammers, twee ondernemende types, twee muzikanten: samen nu tien jaar Partysquad.

‘Er wordt gefeest in de tent en gespaced in de tent; er zijn chickies met dubbel D’s in de tent.’ Met die single Wat Wil Je Doen, de titeltrack van de gouden film Het Schnitzelparadijs, begon tien jaar geleden de zegetocht van ‘dj-team’ The Partysquad. Jerry Leembruggen (DJ Jerry) en Ruben Fernhout (MC Ruben) uit Amsterdam hebben veel talent een kans gegeven en groot zien worden (Ali B, Dio, Sef, Afrojack) en vieren nu hun 10-jarig jubileum. Vorige week met een verjaardagsconcert in De Melkweg in eigen stad en ook met een album, The Partysquad: Ten years Anniversary. Metro nam met Jerry Leembruggen de tien jaar door. Opmerkelijk voor hem, want door een vreselijk ongeluk herinnert hij het eerste stuk Partysquad niet meer. Hij heeft zijn eigen geschiedenis moeten leren.

De kennismaking

„Rond 2000 ontmoetten we elkaar al bij een talentenshow. Ruben presenteerde en ik draaide. We zijn muziek gaan maken met nog een derde persoon die voor een studie koos. Ruben en ik gingen voor een carrière en toen was daar tien jaar geleden plotseling Wat Wil Je Doen. Daarvoor werden we als DJ-duo geboekt. Toen we jongens als Tiësto platen zagen uitbrengen, wilden we dat ook doen.”

De Bazen Van De Club

„Het album dat volgde op de doorbraak met Wat Wil Je Doen. Er stonden meer singles op die goed werden opgepakt. Dat we een dj-duo waren die rappers en zangers vroegen voor de vocals was nieuw – nu natuurlijk al lang niet meer, kijk naar Major Lazor – maar werd ook niet altijd begrepen. Mensen hadden niet het idee dat we een dj-act waren. Maar ja, we zijn dj’s en producers, geen zangers. We moesten hard werken aan ons profiel.”

Links DJ Jerry (Jerry Leembruggen), rechts MC Ruben (Ruben Fernhout).
Foto: BrunoPress

De hit

Rampeneren met Ali B en Yes-R was natuurlijk de grootste. Een mooie tijd, waarmee Ali de knuffel-Marokkaan werd die koningin Beatrix een kusje gaf. Goed om te zien dat hij zo groot is geworden en ons nogal altijd support, tot op tafel in De Wereld Draait Door aan toe. Wat Wil Je Doen zit vanwege de doorbraak wel het meest in mijn hart.”

Nog één keer de tekst dan?

Ey yo we bouncen op die beat
Ey yo we stampen op die beat
We rampeneren op de vloer en
het geeft geen ene moer
Want het het is Ali (WAT) Ali (WAT) met Yes-r (WAT)
met Yes-r (WAT) en Partysquad en Partysquad en Partysquad
(Partysquad Partysquad Partysquad)

Ondernemen

„We zijn nogal ondernemende types, ook al hebben we het maar tot mavo en havo geschopt. We hebben het geleerd door alles zelf te doen. Dat begon met een eigen label, Goodlife. Nu hebben we een internationaal gericht label, Rebel Yard Music. Ondernemen en creatief zijn is moeilijk om allebei te doen, maar geeft je ook vrijheid. Al heel vroeg hadden we een soort social mediapagina voor partygangers. Nu hebben we nog een evenementenbureau voor reizen en boekingsagency Topbillin. Veel acts waarmee we samenwerkten hebben er getekend, denk aan De Jeugd van Tegenwoordig, The Opposites en Gers Pardoel. Toen we zagen dat onze muziek urban groot ging worden, was er geen platform en zijn we daarop in gesprongen.”

Samenwerken

„Veel mensen vroegen of ze met ons mochten meedoen, maar wij vroegen collega’s natuurlijk ook; vooral in het begin. Ik denk dat we altijd goede talentenscouts zijn geweest. Zowel Ali, Dio, Sef, Afrojack als The Opposites hebben eerst met ons gewerkt, voordat ze groot werden. Zo’n Afrojack zag ik op internet, wat een bijzonder talent met een gruwelijke carrière. Toch zal hij ons nooit vergeten. Laatst draaiden we nog op zijn verjaardagsfeest. Andersom werkten wij weer voor Major Lazer, een geweldige ervaring.”

Het ongeluk op Ibiza

„Tja, 2008. Ik weet er niets meer van, maar de auto waarin ik zat reed in een ravijn. MC Ruben en anderen hebben me eruit gehaald, waarna ik een uur met een schedelbasisfractuur lag te wachten op een ambulance. Er volgden bijna zeven weken coma. Ik werd afgeschreven, maar ontwaakte toch. Echter, mijn geheugen was compleet gewist. Na een jaar begon ik dingen weer te onthouden, maar alles van daarvoor was weg. Ik moest alles opnieuw leren, tot talen aan toe. Ik vertel het nu enthousiast, maar het was emotioneel een hel. Alles over mijn kindertijd moest me worden verteld, ik ben terug naar school gegaan; het heeft veel tijd gekost en ben nog steeds niet klaar met studeren. Nu gaat het prima, maar ik moet goed mijn rust pakken. Mijn creativiteit en karakter zijn gelukkig hetzelfde gebleven. Ik ben een levensgenieter geworden die nu begrijpt dat het zomaar voorbij kan zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Partysquad rampeneert er tien jaar op los
Sluiten