Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 17 okt 2016 / 06:18 uur

Privacyweken op NPO 3: ‘Veel heftiger dan ik dacht’

Komende twee weken staat NPO 3 in het teken van privacy. Programma’s als Hunted en De Privacytest proberen antwoorden te geven op vragen die wij ons allemaal (zouden moeten) stellen. Wat gebeurt er met onze gegevens online? Zijn we bewapend tegen hackers? En kies je voor veiligheid of voor privacy?

Art Rooijakkers, presentator van De Privacytest, vertelt dat hij door het programma online veel bewuster is geworden. „Ik ging bijvoorbeeld veel te makkelijk met mijn wachtwoorden om. Had één wachtwoord voor heel veel verschillende dingen.” Even akkoord gaan met de privacyvoorwaarden wanneer hij op een site inlogt doet hij ook niet meer zo makkelijk. „Tegenwoordig verschijnt er een cookie op mijn beeldscherm die aangeeft hoeveel partijen mij volgen en in kaart brengen. Soms zijn het er wel dertig. Die zorgen dat de advertenties specifiek op mij ‘getarget’ worden. Het is veel heftiger dan ik al dacht. Er wordt op onze gegevens gejaagd en dat is een miljardenbusiness.”

Hunted

Hunted, waarin twaalf kandidaten drie weken lang uit handen proberen te blijven van een speciale opsporingsdienst, laat zien hoe lastig het is om onzichtbaar te zijn in Nederland. „De deelnemers beginnen opgewekt aan het experiment”, vertelt Suzanne Kunzeler, als zendermanager verantwoordelijk voor de programmering van NPO 3. „Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, zie je ze denken. Maar het is geen kwestie van gewoon je telefoon uitzetten. Geen enkel land is zo volgehangen met camera’s als Nederland. Tanken of geld opnemen, het is nauwelijks mogelijk als je niet getraceerd wilt worden. Het gevoel dat je er aan overhoudt is dubbel: aan de ene kant willen we die veiligheid en aan de andere kant komt onze privacy in het geding.”

Rot op

Maar is die privacy die in het geding komt dan zo héél erg, vragen veel mensen zich af. Rooijakkers beantwoordt die vraag met een vergelijking die een van de experts maakt in De Privacytest. „Stel dat je thuis de krant op je keukentafel openslaat en op dat moment stormen er dertig mensen binnen die met je mee gaan kijken wat je zit te lezen. En niet alleen dat, ze kijken ook naar wie je bent, welke schoenen je draagt, wat er in je keukenkastjes staat en er zijn er zelfs een paar zo brutaal dat ze proberen in je financiële mappen te kijken. Dat zou je niet pikken. Dan zou je zeggen: rot op. En dat doe je omdat je ze ziet en omdat het in je huis gebeurt. Maar via je telefoon gebeurt dat dagelijks. Sterker nog, het gebeurt elk uur, bij elke site die je opent. Maar omdat wij het niet zien, maken we ons er niet druk om. Volgens mij is het in ieder geval goed om te vertellen wat er gaande is. Mensen mogen dan zelf beslissen of ze iets te verbergen hebt of niet. Wat mij betreft hebben we vooral iets te beschermen: privacy.”

Bangmakerij

De privacyweken zijn niet bedoeld als bangmakerij, vertelt Kunzeler. „Maar het gaat allemaal hard en geruisloos, zo’n koppeling van Facebook aan Whatsapp, bijvoorbeeld. Mijn dochter van 17 wist er niets van. Je moet dat echt bewust uitzetten wil je daar aan ontkomen. Je moet je realiseren hoe gemakkelijk en hoe ver het allemaal gaat. Bij Lubach ging het er vorige week over dat Facebook gratis internet wil gaan aanbieden. Klinkt prachtig, maar op een gegeven moment bepalen ze wel je hele timeline.”

De vraag of we kiezen voor veiligheid of privacy schiet Rooijakkers telkens in het verkeerde keelgat. „Ik vind dat een schijnkeuze”, zegt hij fel. „Volgens mij sluit het een het ander niet uit. Er is nog niemand geweest die mij heeft kunnen bewijzen dat het een ten koste van het andere gaat. Ik kies voor allebei.”

Van 17 tot en met 29 oktober zijn het de Privacyweken op NPO3. De eerste aflevering van Hunted is maandag 17 oktober om 20:30 uur te zien. De Privacytest wordt diezelfde dag om 21.30 uur uitgezonden. Van 17 tot en met 21 oktober is het elke avond om 22.35 uur De Universiteit van Nederland waarin experts speciale, privacy-gerelateerde colleges geven. Verder zijn er een aantal documentaires en films over het onderwerp te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privacyweken op NPO 3: ‘Veel heftiger dan ik dacht’
Sluiten