Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 25 okt 2016 / 06:27 uur

Passenger: Fantastisch wat er hier met me gebeurt

Tiësto en Steve Aioki hebben de Ziggo Dome-deuren nog maar net achter zich dichtgeslagen of daar komt hun tegenpool binnen. Na het elektronische geweld van ADE staat woensdagavond Passenger, de singer-songwriter gespecialiseerd in kleine liedjes, op het podium van de Amsterdamse concerthal.

Achtste album

Passenger is de artiestennaam van de bebaarde 32-jarige Mike Rosenberg uit de Zuid-Engelse kuststad Brighton. Vorige maand verscheen Young As The Morning Old As The Sea, zijn achtste album. „Veel mensen denken dat ik nog maar net bezig was toen ik een hit had met Let Her Go, omdat ze toen voor het eerst van me hoorden”, vertelt hij in het cafégedeelte van een hotel vlak bij het Leidseplein. Rosenberg is de enige constante factor in Passenger, dat al sinds 2003 bestaat. „Het begon als een band”, legt hij uit. „Vervolgens werd het een soloproject en nu speel ik weer met een band. Best verwarrend. Maar als de muziek goed genoeg is, maakt het niemand iets uit.”

En Rosenberg maakt goede muziek, zo vinden in elk geval zijn talrijke fans. De meeste van die liefhebbers van zijn folky popliedjes lijken in ons land te wonen. „Zo’n groot optreden als in de Ziggo Dome kan ik alleen in Nederland proberen”, zegt hij. „Het klinkt waarschijnlijk als een cliché, maar ik heb echt een speciale band met Nederland. Nog maar een paar jaar terug stond ik in de bovenzaal van Paradiso voor 200 man te spelen, en nu dit. Fantastisch wat er hier in korte tijd allemaal met mij gebeurd is. Mensen hier staan erg open voor livemuziek, daar mogen jullie trots op zijn.”

Passenger: Fantastisch wat er in hier met me gebeurt
Passenger speelt soms alleen, dan weer met band.

In het Vondelpark

Hij merkt het ook op straat, zegt Rosenberg, die een verleden heeft als straatmuzikant en nog steeds zijn gitaar voor voorbijgangers omhangt. Waar hij dat vroeger, net als bijvoorbeeld zijn goede vriend Ed Sheeran, deed om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, speelt hij tegenwoordig op straat om zijn nieuwe plaat of tour te promoten. Zoals onlangs nog in het Amsterdamse Vondelpark, waar drieduizend mensen op zijn openluchtoptreden afkwamen. „Werkt geweldig”, zegt hij. „Niets ten nadele van jou en van dit gesprek, maar qua promo is het leuker om lekker te spelen en tussendoor iets over je nieuwe album te vertellen.”

Nog even terug naar Young As The Morning Old As The Sea, een rijk georkestreerde plaat die prima bij de herfst past. Staat daar nog een nummer op dat qua hitpotentie in de buurt komt van Let Her Go? „Ik denk wel dat When We Were Young een hit kan worden. Maar weten doe je het nooit. Het stomme van een hit is: als er geen nieuwe hits komen, word je als een mislukking beschouwd. Als je daarentegen nooit een hit hebt gehad, houdt niemand zich daarmee bezig. Maar ik ben trots op het succes van Let Her Go. Ik heb nog niet eens kinderen, maar ik heb nu al zin om dat aan mijn kleinkinderen te vertellen. Begrijp me niet verkeerd, trouwens: ik zou graag nog meer hits scoren.”

Voor het concert in Ziggo Dome op woensdagavond zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

Hier zie je het nummer waarmee Passenger doorbrak, Let Her Go, tijdens zijn gedenkwaardige optreden op Pinkpop 2013.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Passenger: Fantastisch wat er hier met me gebeurt
Sluiten