Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 20 okt 2016 / 08:09 uur

‘Nummer 1 zijn is geen doel, mensen blij maken wel’

De dagen dat hij als dj Marty kinderfeestjes onveilig maakte, liggen ver achter hem. Als kersverse nummer 1 dj van de wereld heeft Martin Garrix de wereld aan zijn voeten liggen – al moet hij daar zelf nog een beetje aan wennen.

Op de zestiende verdieping van de A’DAM Toren in Amsterdam luistert een klein groepje jongeren ademloos naar de steeds opnieuw afspelende tonen van een Martin Garrix track in wording. Ze zijn uitgekozen om een speciale masterclass van de 20-jarige dj bij te wonen, ter ere van het Amsterdam Dance Event dat woensdag begon.

Blijven proberen

Hoezeer de superfans ook naar hem opkijken, de workshop maakt duidelijk dat het leven van een dj niet alleen maar glamour en urenlange feesten bestaat. Muziek maken is iets proberen, afluisteren, toch een andere toon toevoegen en dan nog een keer luisteren. De jonge dj zorgt er in ieder geval voor dat niemand deze melodie meer uit zijn hoofd krijgt.

Heel bizar

Als je Martijn Garritsen, zoals de Amstelveense dj eigenlijk heet zo over zijn laptop gebogen ziet staan, zou je bijna vergeten dat hij wereldberoemd is. Hier is hij geen superster of ‘beste vriend van Justin Bieber’, maar gewoon Martijn.

Verlegen geeft hij antwoord op alle vragen van fans en pers, en ook de felicitaties over zijn nieuwbakken status van ‘Nummer 1 dj van de wereld’ neemt hij gelaten in ontvangst. „Het is heel bizar, je staat zomaar in een lijst met je grootste idolen”, vertelt hij aan Metro. „Alleen al het feit dat ik boven Tiësto sta, zal voor mijn gevoel nooit kloppen.”

Nieuwe generatie

Garrix zelf blijft er nuchter onder, maar zijn directe collega’s zijn het er roerend over eens dat hij de prijs krijgt. „Hij had vorig jaar al moeten winnen! Als iemand er hard voor werkt dan is hij het”, aldus Hardwell, die de titel in 2013 en 2014 mocht dragen. „Hij gaat als een frisse wind door de dancewereld en spreekt weer een heel nieuwe generatie aan.”

Foto: ANP

Die nieuwe generatie kon niet alleen woensdag, maar ook tijdens de rest van ADE van Martin Garrix genieten. Behalve de workshop geeft hij zaterdag een All Ages optreden in de RAI, waar ook zijn jongere fans welkom zijn. „Ook zij zijn fan. Ik zou in Las Vegas geeneens naar mijn eigen show mogen, dus ik zou mezelf ook in het publiek van deze show zien staan. Het is gewoon superleuk om dit voor hen te doen.”

Mensen blij maken

In die zin is Garrix eigenlijk nog die jongen die beats maakte op de zolderkamer bij zijn ouders. Geen sterallures, maar een simpel streven: mensen blij maken met zijn muziek. Een einddoel is de titel ‘nummer 1 dj’ dan ook zeker niet.

„Ik wil een album opnemen en iets met filmmuziek doen”, geeft hij toe. „En een solo-tour, zelf arena’s uitverkopen. Dat er dit weekend twee keer 15.000 man voor mij komen vind ik al heel wat, dus ik kan niet wachten wat volgend jaar brengt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nummer 1 zijn is geen doel, mensen blij maken wel’
Sluiten