Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 31 okt 2016 / 08:11 uur

Netflix’ nieuwste: Keep calm en kijk The Crown

Net nu de herfst eind deze week echt gaat beginnen, schotelt Netflix ons The Crown voor, een spiksplinternieuwe dramaserie over het Britse koninklijk huis. Dat wordt dus minstens een paar avondjes op de bank onder een dekentje genieten van het wel en wee van de Britse familie Windsor, want het eerste seizoen van de serie telt tien afleveringen die stuk voor stuk een uur duren.

Duurste ooit

En voor die afleveringen zijn kosten noch moeite gespaard: naar verluidt is The Crown met een budget van 100 miljoen pond (dik 120 miljoen euro) de duurste tv-serie ooit gemaakt. Het overstijgt daarmee in ieder geval het budget van Game of Thrones van HBO en dat van Netflix’ Marco Polo, die met respectievelijk 50 en 80 miljoen euro werden/worden gemaakt.

The Crown laat ons het leven zien van Elizabeth II, de dame die in 1953 de Britse troon besteeg en daar bijna 65 jaar later nog altijd op zit. De serie begint op het moment dat ze in 1947 in het huwelijk treedt met Philip. Vervolgens zien we hoe Elizabeth zich voorbereidt op het koningschap en uiteindelijk troon en kroon overneemt van haar vader, koning George VI.

Het eerste seizoen beslaat de eerste tien jaar van haar koningschap. In totaal staan er zes seizoenen op de planning. Feitelijk weten we al wat er gaat gebeuren, maar dankzij het grondige speurwerk én de levendige fantasie van regisseur en schrijver Peter Morgan, die eerder de films The Queen en The Last King of Scotland maakte, zien we nu ook wat er zich al die jaren binnen de muren van Buckingham Palace en Windsor Castle moet hebben afgespeeld.

De hoofdrollen in de serie zijn voor Claire Foy (32) als koningin Elizabeth II en Matt Smith (34) als haar echtgenoot prins Philip. Tijdens een persconferentie in Parijs sprak Metro met het duo over het prestigieuze project. „Natuurlijk is het spannend om iemand te spelen die bestaat en nog in leven is”, lacht de geboren en getogen Britse Foy. „Maar ik heb nooit getwijfeld of ik het wel moest doen. Met Peter Morgan aan het roer wist ik dat het sowieso een mooie serie zou worden, want hij is een genie!”

Een gewone vrouw

De actrice herinnert zich nog goed het moment dat ze zich realiseerde dat ook iemand als koningin Elizabeth eigenlijk ook maar gewoon een mens is. „Dat was de scène waarin haar vader de koning overleed. Net als bij ieder mens is dat een groot moment in iemands leven; daarna zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Toen dacht ik: het maakt niet uit of je vader koning is, dit moment is voor iedereen net zo ingrijpend.” Voor Matt Smith, diebekend is van Doctor Who, is het een wonder dat Philip een enigszins normale man geworden is. „Als je kijkt naar wat hij allemaal heeft moeten doorstaan in zijn leven, dan is het al heel bijzonder dat hij niet is doorgedraaid!”

Het is niet bekend of het fenomeen Netflix&chill bekend is op Buckingham Palace, maar Foy is er in ieder geval zeker van dat de koningin de serie zelf niet zal gaan kijken. „Nee, dat denk ik niet. Nee, echt niet. Ik bedoel: wat zou jij doen als er een serie over jouw leven wordt gemaakt en ik speel jou? Ik zou niet kijken.” Smith is er nuchter over: „En als ze wel kijken, dan zullen ze het waarschijnlijk nooit aan ons vertellen. Tenzij ik vrijdag een steen door mijn ruit krijg thuis, dan weet ik genoeg!”, besluit hij lachend.

The Crown staat vanaf vrijdag 4 november op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix’ nieuwste: Keep calm en kijk The Crown
Sluiten