Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 27 okt 2016 / 06:05 uur

Interview Kensington: ‘zucht naar diepgang’

Kensington over het nieuwe album Control en de uitverkochte shows in de Ziggo Dome.

Kensington wilde voor de vierde plaat eens iets anders. Daarom werd een producer gezocht die de band kon uitdagen. Dat werd Michael Beinhorn, die ooit beroemde platen maakte met de Red Hot Chili Peppers en Soundgarden. „Bij veel hotshot-producers die we benaderden ging het eerst over geld en agenda’s, maar bij hem ging het meteen over muziek”, zegt gitarist-zanger Casper Starreveld over de keuze voor de als hard bekendstaande Amerikaan. “Het werkte goed”, zegt bassist Jan Haker. „Hij lokte me uit mijn tent, dat vind ik fijn.”

Het resultaat van de samenwerking is Control, een album dat rauwer en dynamischer klinkt dan de drie voorgangers. „Aan onze vorige platen bleven we lang schaven”, vertelt Starreveld. „Beinhorn triggerde ons om iets anders te doen. Dan bereik je iets waar je zelf niet op was gekomen, maar uiteindelijk heb je het wel zelf gedaan.”

Waren jullie ‘het oude Kensington’ een beetje beu?
Starreveld: „Nee, maar dit hadden we nodig. Tot de laatste festivals afgelopen zomer hebben we met plezier onze oude tracks gespeeld. Maar er was een zucht naar diepgang.”

Zou je Beinhorn nog een keer benaderen?
Haker: „Haha, die vraag is moeilijk te beantwoorden nu. Hij was heel intens.”
Starreveld: „Ik weet ook niet of hij nog een keer met ons zou willen werken. Begrijp me goed: er was geen klotesfeer in de studio, maar we zijn soms hard voor elkaar geweest. Met name onze drummer Niles werd af en toe tot waanzin gedreven. Dan moest hij net zo lang doordrummen tot het klonk zoals Michael wilde, en dat kon even duren. Het is ook een heel slimme vent, soms wist je niet of hij je aan het manipuleren was of dat hij het meende. Er zat een idee achter. Ik vind dat altijd wel intrigerend.”

Starreveld en Haker zitten in een hotelkamer op het Amsterdamse Rembrandtplein, boven de ruimte waar ze deze week elke avond iets van hun nieuwe werk laten horen in RTL Late Night. Volgende maand staan ze drie keer in een uitverkochte Ziggo Dome. Volgend jaar gaan ze Europa in met shows in onder andere Berlijn, Keulen, Boedapest, Praag en Antwerpen. Kortom, het gaat hartstikke goed met de Utrechtse rockband.

Jullie staan bekend als perfectionisten. Lukt het om te genieten van die grote shows?
Starreveld: „Bij zo’n show als in de Ziggo Dome wil je dat alles goed is, maar er ook niet te lang bij stil blijven staan als er iets kleins fout gaat. Laat ik het zo zeggen: dat zijn we aan het leren. En met de inmiddels opgebouwde routine en een goede voorbereiding komen we een eind.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Interview Kensington: ‘zucht naar diepgang’
Sluiten