Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 18 okt 2016 / 15:26 uur

Guus Meeuwis bang om te rammen bij elke voice

Het is zondagochtend half tien, als de pers in SugarCity in Halfweg, de eerste beelden van The Voice of Holland seizoen zeven voorgeschoteld krijgt. ‘Een seizoen vol verbazing, ontroering en rock ’n roll’ wordt ons door RTL 4 voorspeld. Met slim gemonteerde audities krijgen we dat, met verse sinaasappelsap in de hand uiteraard. Sanne Hans (Miss Montreal) en Ali B zijn als coach gebleven, Waylon en Guus Meeuwis nemen vanaf vrijdag de draaistoelen van Anouk en Marco Borsato over.

Guus droogjes

Ook dit kwartet maakte in alle vroegte de reis naar Halfweg. Daar vechten de talenten deze zondag de zangbattles uit. „Geeft niet hoor deze tijd”, zegt Guus Meeuwis droogjes. „Ik werk wel vaker in het weekend.” Metro spreekt de nieuwe coach aan de zijde van de ‘ervaren rot’ (tweede seizoen) Sanne Hans. ‘De gezellige Bourgondiër’ noemen Meeuwis’ collega’s hem, maar dan wel eentje die als artiest voetbalstadions uitverkoopt natuurlijk. Dat kunnen Sanne, Ali en Waylon hem niet navertellen.

Klussen tussen de vier

De Brabander was op voorhand bang dat hij ‘bij elke stem op de rode knop zou rammen, want ik wil iedereen zien’. Meeuwis vond het spannend. „De klik (vrijdag duidelijk te zien, red.) tussen ons vier was er vanaf kandidaat 1, zonder soft of flauw te worden.”

Guus Meeuwis bang om te rammen bij elke voice
Vlnr: Guus Meeuwis, Miss Montreal, Ali B en Waylon. / RTL

Sanne Hans vindt het heerlijk Guus erbij te hebben. „Beetje jammer dat hij drie stoelen verderop zit, haha, hoewel naast Waylon zitten ook leuk is. Toch een jongen uit mijn buurt waarmee ik lekker plat kan praten. Maar Guus is, of je hem nou van tv kent of in het echt, gewoon een fijn mens. Iedereen voelt zich bij hem op z’n gemak. Ik heb zo’n vibe ook nodig.”

Guus bevalt het coach zijn prima. „Het is zelfs leuker dan ik ooit had durven dromen. Ik ben vaker gevraagd en heb altijd getwijfeld, terwijl mijn agenda het ook nooit toeliet. Mijn nieuwsgierigheid won het deze keer van de koppigheid en ik was ook wel vereerd dat RTL voor de zoveelste keer aan de bel hing. Net als dat collega-artiesten zeiden dat ik het moest doen. Toen mijn dochter vroeg ‘papa, doe je het nou?’, was ik om en was het gepiept.”

Gas geven

Waar Hans Meeuwis waardeert, is dat andersom net zo: „Ze is begaan met iedereen, maar ook strijdvaardig. Sanne gaat altijd vooruit, niet naar achter of naar links. Waylon en ik merkten na twee kandidaten, die vlogen allebei aan onze neus voorbij, dat we gas moesten geven om Sanne en ook Ali af te troeven; anders hadden zij allebei vijftig kandidaten gehad en wij nul, haha.” Hans lacht ook: „Maar Guus is wat beter met woorden dan ik ben hoor… Hij zegt allemaal slimme dingen. Verder heeft elke kandidaat het gevoel hem al heel lang te kennen. Toen ik er vorig jaar bij kwam kende half Nederland me niet. Guus is ook niet bang om te drukken voor kandidaten die een heel andere stijl hebben dan hij. Dat heb ik wel een beetje. Als ik een r&b-nummer hoor, denk ik ‘oh Ali’. Guus is helemaal niet bang.”

Meeuwis: „Jammer dat het me niet één keer gelukt is, haha. Ik voel me wel de nestor van het stel. Als een talent een jaar of 18 tot 21 is, dan moet ik heel erg mijn best doen hem of haar in mijn team te krijgen. Uiteindelijk ben ik tevreden met mijn groep.” Hans: „Ik ook. Elk jaar denk je dat het niveau niet hoger kan en toch is het weer zo. Met mijn huidige team hoef ik me geen seconde druk te maken of iemand misschien vals zal zingen.” Meeuwis: „Dat is bij mij ook zo, maar daardoor vraag ik mezelf wel steeds af of ik wel genoeg coach.”

Geijkt pad

En die angst voor knoppenrammerij? Meeuwis: „Ik heb wat af geramd. Achteraf vond ik dat leuk hoor. Het geijkte pad kun je wel bewandelen, maar geef mij ook maar een verrassing. Ik geloof dat juist dáár iets bijzonders uit komt.” Hans: „Grappig hè, ik heb dat dus helemáál niet. Ik moet gewoon iemand hebben die me snapt.”

Of Guus iets bijzonders heeft door hard op de knop te slaan en Sanne iemand die haar snapt, is vanaf vrijdag (20.30 uur, RTL 4) onder leiding van Wendy van Dijk en Martijn Krabbé te zien. Nieuwe aanwas in het artiestencircuit vindt Meeuwis altijd leuk en heeft volgens hem een extra positieve kant: „Nieuwe mensen halen altijd bier bij De Vrienden van Amstel Live in Ahoy.”

Guus Meeuwis bang om te rammen bij elke voice
Foto: William Rutten.

Zes eerdere winnaars

• Seizoen 1, Ben Saunders. Coach: Roel van Velzen.

• Seizoen 2, Iris Kroes. Coach: Marco Borsato.

• Seizoen 3, Leona Philippo. Coach: Angela Groothuizen.

• Seizoen 4, Julia van der Toorn. Coach: Marco Borsato.

• Seizoen 5, O’G3NE. Coach: Marco Borsato.

• Seizoen 6, Maan de Steenwinkel. Coach: Marco Borsato.

Guus Meeuwis bang om te rammen bij elke voice
Maan en Marco Borsato. / Remko de Waal | ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Guus Meeuwis bang om te rammen bij elke voice
Sluiten