Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 5 okt 2016 / 07:59 uur

De opkomst, de chemie en het succes van Oasis

Interview. Mat Whitecross (39) maakte de documentaire Oasis: Supersonic, over de opkomst en het megasucces van de beruchte broertjes Gallagher.

Knebworth
Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Oasis twee legendarische concerten gaf in het Knebworth Park, dat was de aanleiding voor deze documentaire. In totaal zagen 250.000 mensen Oasis daar spelen, maar er waren 2,6 miljoen mensen die een kaartje hadden willen kopen. Ik was er niet bij. Ik was in Argentinië, het land van mijn moeder. Dat vind ik nog steeds erg jammer. Maar dit project voelde als een reis terug in de tijd, waarbij dat moment dat Oasis op de top van Olympus stond weer even tot leven kwam.

Oxford
Als je er studeert is het enerverend, maar als je er opgroeit is het niet veel meer dan een rustig stadje. We hadden twee clubs in Oxford: Zodiac en Park End. In de eerste waren de concerten en naar de andere ging je voor de meisjes. In de Zodiac zag ik bands als Ride, Radiohead en Supergrass, allemaal afkomstig uit Oxford. Ik luisterde zeker ook naar Oasis, maar ik ben pas later, toen Oasis al in arena’s en stadions speelde, naar hun concerten gegaan. Dan hoorde ik van anderen: o, je had ze moeten zien toen ze nog voor vijf man stonden te spelen. Maar ja, dat zeggen ‘ze’ altijd.

Beste show
In de documentaire zit een scène over een optreden van Oasis in Leeds, net voor de doorbraak. De eigenaar van de club vraagt hoeveel hij voor een kaartje moet vragen. ‘Vijftig pond’, zeggen Liam en Noel, bij wijze van grap natuurlijk. Maar die idioot vraagt die avond écht vijftig pond entree en er komt dus geen mens opdagen. Liam en Noel zeggen nu dat ze die avond hun beste concert ooit hebben gegeven, met alleen de barman als publiek. Tussen de nummers door hoorde je het gepiep van zijn theedoek waarmee hij de glazen aan het poetsen was.

Punkvibe
Supersonic gaat over de ‘early days’ van Oasis, de opkomst en het enorme succes van debuut Definitely Maybe en opvolger (What’s The Story) Morning Glory? In die eerste jaren was er al heel vaak spanning tussen Noel en Liam, maar pas later kwamen de bitterheid, de grote problemen en uiteindelijk de definitieve verwijdering. Het ging echt mis toen ze Be Here Now, hun derde album, maakten. Er werden toen heel veel drugs gebruikt en er waren veel personele wisselingen binnen de band. ‘We lost our spirit’, zegt Liam over die periode. De energie en de punkvibe van de eerste jaren waren verdwenen.

Mat Whitecross (rechts) interviewt Noel Gallagher.

Ontmoeting
Het was geweldig en angstaanjagend tegelijk om Noel en Liam te ontmoeten. Ik heb al vaak met celebrities en bekende muzikanten samengewerkt, maar Noel en Liam zijn toch anders. Ze hebben iets mythologisch, zeker wanneer je zoals ik in Engeland bent opgegroeid. Noel voerde de druk bij onze ontmoeting nog wat op door te zeggen: dit móet goed zijn, want dit is de enige keer dat ik zoiets ga doen, ‘so, don’t fuck it up’. Ik was dus meteen heerlijk ontspannen, haha. Het ijs was vervolgens snel gebroken, hoor. In het echt zijn ze net zoals in de film: slim, gepassioneerd en erg grappig.

Lief
We konden Noel en Liam niet samen in één ruimte krijgen, want ze hebben nog altijd geen contact. Maar ze praten tot op zekere hoogte aardig en lief over elkaar. Er zijn wat dingen waar ze strijd over hebben. Als je daar over begint wordt de sfeer snel vijandig. Ik denk wel eens dat ze te eerlijk over elkaar zijn. Elke keer wanneer Liam iets zegt in een interview of via Twitter gaat het weer heen en weer. Dat is best vermakelijk voor het publiek, maar voor iedereen die aan Supersonic werkte was het af en toe behoorlijk vervelend. Voor je het weet stapt één van beiden uit woede uit de documentaire en zitten wij met de gebakken peren.

Larger than life
Noel is larger than life. Hij komt ergens binnen en hij vult meteen de ruimte. Iedereen kijkt en luistert naar hem. Liam is een explosie van energie en charisma. Een echte frontman. Ook larger than life, maar op een andere manier. In Engeland heeft hij de status van Bono of Mick Jagger. Allebei toonden ze zich erg betrokken bij Supersonic. Ik dacht dat ik met elk van hen één interviewsessie zou doen, maar na afloop zeiden ze alle twee: tot volgende week. Noel zei dat hij er van genoot, dat het als een soort therapie voelde. Hij had eigenlijk nog nooit zo over de Oasis-tijd nagedacht. Hij leeft heel erg in het heden.

Chemie
Als Liam geen band was begonnen, had Oasis niet bestaan. En Noel (die bijna alle liedjes van Oasis schreef) was zonder Liam waarschijnlijk niet zo bekend geworden. Noel had het charisma, de branie en de stem van zijn broer nodig en Liam had de liedjes van Noel nodig. Ik vind Noel Gallagher’s High Flying Birds, zijn huidige band, hartstikke goed maar Noel is live geen Liam. Met Liam erbij is spannender, anarchistischer. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, hij smijt zijn microfoon in het publiek, loopt weg of zingt de sterren van de hemel. Of een combinatie van dat alles.

Oasis: Supersonic draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De opkomst, de chemie en het succes van Oasis
Sluiten