Inge Schouten
Inge Schouten Entertainment 12 sep 2016 / 07:18 uur

Making a Murderer wint 4 Emmy’s waaronder beste docu

De Netflix-serie Making A Murderer is zondagavond in de prijzen gevallen tijdens de Emmy Awards. De serie won vier Emmy’s, waaronder voor de beste documentaireserie. Ook heeft Making A Murderer prijzen voor beste montage, regie en script gewonnen. De serie werd genomineerd in zes categorieën.

De makers van de hitserie Laura Ricciardi en Moira Demos bedankten tijdens het in ontvangst nemen van de prijzen hun familie, het creatieve team en spraken over de belangrijke onderwerpen in de documentaire. „Als ze ons niet vertrouwd hadden en geen tijd namen om te luisteren en hun verhaal nauwkeurig en eerlijk te delen dan hadden we geen serie”, zo schrijft Deadline.

Slepend proces

De documentaire volgt het proces rond Steven Avery die voor een moord werd veroordeeld onder verdachte omstandigheden. Zelf zegt Avery onschuldig te zijn. Na jaren gevangenschap komt hij vrij en begint een proces tegen de staat vanwege onterecht veroordeling. Kort daarna wordt hij opnieuw opgepakt op verdenking van moord op Teresa Halbach in 2005. Zijn neef Brendan Dassey, die toen 16 was, zou hem bovendien geholpen hebben. Het is het begin van een slepend proces waarin beide mannen worden veroordeeld.

Heel even leek het of Brendan Dassey vrij zou komen. Zoals in de serie te zien is, heeft hij onder druk een bekentenis afgelegd. Daarom vernietigde de rechter zijn vonnis in augustus. Als hier geen beroep tegen werd aangetekend, werd Dassey na 90 dagen vrijgelaten. De openbare aanklager ging binnen die periode toch in beroep. „We vinden dat de rechter geen gelijk heeft over de bekentenis die gedwongen zou zijn afgelegd”, zegt Brad Schimel. Het is tot dusver onduidelijk wat Brendan Dassey te wachten staat.

Nieuwe series

Het is echter niet zeker of Avery en Dassy onterecht vastzitten. De serie werpt daarentegen een kritische blik op het Amerikaanse rechtssysteem. Dean Strang, de voormalige advocaat van Steven Avery, werkt aan een documentaire waarin hij opnieuw de gebreken hiervan wil laten zien. Ook Netflix heeft een nieuw seizoen Making A Murderer aangekondigd.

Netflix won tijdens de Emmy Awards niet alleen prijzen voor Making A Murderer. De documentairefilm over Nina Simone, What Happened, Miss Simone? kreeg een prijs en Seth MacFarlane won de Emmy voor zijn stem in de animatieserie Family Guy, waarin hij vier rollen inspreekt.

Reageer op artikel:
Making a Murderer wint 4 Emmy’s waaronder beste docu
Sluiten