Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Entertainment 27 sep 2016 / 18:29 uur

In Californië mogen acteurs leeftijd van IMDB halen

In de Verenigde Staten kijkt men niet meer raar op van een vreemde wet. In Nederland kunnen we ons echter nog wel verbazen om de bizarre wetten die in sommige staten worden ingevoerd. Dit keer is het de beurt aan Californië, waar een wet is aangenomen die websites verplicht om leeftijden weg te halen als mensen daarom vragen.

De wet komt volgens RTL Z voort uit een lobby van actrice Gabrielle Carteris, bekend van de serie Beverly Hills 90210. Zij stelt dat acteurs, maar vooral actrices, last hebben van leeftijdsdiscriminatie bij castings voor films en series. Nu het steeds makkelijker is om op internet leeftijden op te zoeken, wordt die leeftijdsdiscriminatie volgens haar een steeds groter probleem.

Leeftijdsdiscriminatie

Volgens Carteris was ze in 1990 nooit gescout om de rol van de 16-jarige Andrea Zuckerman te spelen in 90210 als de scouts hadden geweten dat ze toen al 29 jaar was, zo schrijft ze in een column bij de Hollywood Reporter.

Tegenwoordig kunnen we ons niet voor te stellen dat een scout níet weet hoe oud een acteur of actrice is. Het internet staat vol met websites waarop de portfolio’s, levensgeschiedenissen en geboortedata van beroemdheden te vinden zijn. „Castingpersoneel kan er niet omheen, zelfs als ze dat proberen”, aldus Carteris.

Oplossing?

Of de wet het probleem van leeftijdsdiscriminatie helemaal gaat oplossen, is nog de vraag. De wet is namelijk specifiek gericht op websites als IMDB, waar onder andere het cv van acteurs te vinden is. Op de informatie op websites als Wikipedia, waar ook vaak leeftijden vermeld worden, heeft de wet geen invloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In Californië mogen acteurs leeftijd van IMDB halen
Sluiten