Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 28 sep 2016

Herfst kleurt oranje op witte doek

Kijkend naar de filmagenda voor de laatste maanden van het jaar valt het op dat er heel veel Nederlandse bioscoopfilms uitkomen. Kleine greep: donderdag komt De Held uit, de dramatische triller met Monic Hendrickx, die onlangs ook de opening van het Nederlands Film Festival was. Volgende week gaat familiefilm MeesterSpion in première. Een week later is de recordweek aangebroken met liefst zes nieuwe Nederlandse films: De Club van Sinterklaas en Geblaf op de Pakjesboot (de eerste sinterklaasfilm van het jaar), muzikale film Hart Beat, jeugdfilms Uilenbal en Siv Gaat Logeren (een Nederlands-Zweedse productie), Prooi van good-old Dick Maas en, last-but-not-least, Tonio, de verfilming van de prachtige en loodzware roman van A.F.Th. van der Heijden.

En dan krijgen we in de laatste maanden van het jaar ook nog Hartenstrijd, Een Echte Vermeer, De Zevende Hemel, Waterboys, Soof 2 en Onze Jongens.

En dat terwijl er dertig jaar geleden, in 1986, over het hele jaar slechts twaalf Nederlandse films uitkwamen. Tien jaar later, in 1996 dus, waren dat er twintig. In 2006 waren het er al 54 en afgelopen jaar werden er liefst 64 films gemaakt voor de Nederlandse bioscopen.

Gooische Vrouwen

Niet alleen het aantal Nederlandse films dat uitkomt groeit. Ook het marktaandeel van Nederlandse films is groot geworden. Al jaren gaat rond de 20 procent van de bioscoopbezoekers naar een productie van eigen bodem. Vorig jaar gingen ruim 6,1 miljoen mensen naar een Nederlandse film in bioscoop of filmtheater, waarbij Gooische Vrouwen 2, Michiel de Ruyter, Bon Bini Holland en Ja, Ik Wil de toppers waren.

In de eerste helft van het vorige decennium was het marktaandeel elk jaar nog rond de 10 procent. In de jaren negentig was het nog slechter gesteld, met als zwartste jaar 1993 toen slechts 0,8 procent van de bioscoopbezoekers de moeite nam om naar een Nederlandse film te gaan kijken.

Turks Fruit

Wel moet wel even worden opgemerkt dat het onwaarschijnlijk is dat er in deze jaren van knallende kurken en hosanna een Nederlandse film uitkomt die de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden van zijn troon gaat stoten. Liefst 3.334.044 mensen gingen in 1973 naar Turks Fruit, de nederfilmklassieker van Paul Verhoeven met Monique van de Ven en Rutger Hauer. En dat terwijl Nederland toen nog maar 13 miljoen inwoners had in plaats van de 17 miljoen van tegenwoordig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Herfst kleurt oranje op witte doek
Sluiten