Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Entertainment 30 sep 2016 / 05:05 uur

Dr. Pol: behandel dieren niet als mensen

The incredible Dr. Pol (73) wordt door kijkers wereldwijd op de vingers gekeken, en soms getikt, als hij een koe helpt kalveren of een hond opereert. Hij gunt ze graag een kijkje in zijn keuken. Regelgevers echter, zijn iets minder welkom. „Hoe meer beperkingen, hoe meer het dier lijdt.”

Vrijheid

Dr. Pol, die al ruim 35 jaar een dierenkliniek op het platteland van Michigan runt, heeft het over de vele regels waar dierenartsen in Nederland zich aan moeten houden. In 1970 emigreerde Pol vanuit het Drentse Wateren naar de Verenigde Staten, op zoek naar meer vrijheid. „In Nederland wordt over de schouder van de dierenarts meegekeken en dat helpt het dier niet. Hoe meer wetten en regels, hoe meer verwaarlozing je ziet. Ik zou in Nederland dierenarts kunnen zijn, maar ik zou het niet willen. Ik heb nu zoveel vrijheid. ”

Door de vele regels behandelen dierenartsen dieren als mensen, meent Pol. En dat maakt een dierenarts onnodig duur. „Je doet een dier geen dienst om hem als mens te behandelen. Dat maakt de behandeling alleen maar duurder en het resulteert erin dat dieren worden verwaarloosd, overlijden of onnodig lijden. Waarom moet een dier voor een operatie van 10 minuten aan een infuus? Zou hij dat niet overleven? Kom nou zeg. Ik weet wat een dier kan hebben. Dieren genezen 100 keer sneller dan mensen.”

Een praktijkvoorbeeld kwam hij onlangs nog tegen. Hij werd gebeld door een man met een een hond met een infectie die 35 kilometer verderop woonde. De lokale dierenarts wilde röntgenfoto’s laten maken en preventief antibiotica toedienen. „Daar had hij het geld niet voor, dus werd hij naar huis gestuurd. Hij rekende twee keer zoveel als ik. Ik heb hem meteen geopereerd en een half uur later lag hij wakker te worden in zijn kooi. Een operatie van 20 minuten. De eigenaar had drie kleine kinderen. Een dierenarts die een klant, en dus een dier, weigert te helpen, begrijp ik niet.”

Wat in Nederland wel beter is, is de opleiding. „Een top universiteit. Fantastisch”, riep Pol toen hij vorige week voor het eerst de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht bezocht die hij bijna 50 jaar geleden met een diploma op zak verliet. „Ze hebben een eigen boerderij! Bij ons mag een student een dier nauwelijks aanraken.” Onder de indruk is Pol van de universiteit die zieke dieren koopt om ze door studenten te laten genezen. „Maar in mijn tijd hadden we nooit gebrek aan dieren. Toen brachten boeren hun zieke koeien naar de universiteit en lapten wij ze voor ze op.”

Lichamelijk onderzoek blijft het beste, ondanks alle geavanceerde apparatuur van tegenwoordig, waar Pol waar nodig overigens wel gebruik van maakt. „Onderzoeken en daarna proeven doen die de voorlopige diagnose bevestigen. Dat werkt het beste. Niet andersom.”

Zijn ’ouderwetse’ werkwijze komt hem ook op kritiek te staan. Pol haalt er zijn schouders over op, maar het maakt hem ook boos. „Mensen krijgen van de 100 uur film per week 40 minuten te zien. Wat in de show te zien is, is niet alles wat er gebeurt.” Hij had onlangs een ’dame’ uit New York op bezoek die een dagje met hem mee liep. „We waren op een boerderij met koeien, vroeg ze: ’Doet dat melken geen zeer?’ Veel mensen hebben geen idee. Maar wel kritiek.”

Van stoppen wil Pol nog niets weten. „Ik heb nog zoveel plezier in mijn werk. Als ik een dier beter maak, help ik de mensen en maak ik ze blij. Mijn televisieshow doet hetzelfde. Het maakt de mensen blij en dat is toch het doel in het leven? Genieten van mijn pensioen? Ik geniet van het leven nu.”

Het nieuwe seizoen van The incredible Dr. Pol is iedere vrijdag om 23.00 uur te zien op National Geographic Channel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dr. Pol: behandel dieren niet als mensen
Sluiten