Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Entertainment 7 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

50 jaar Star Trek(kies)

Het is donderdag precies 50 jaar geleden dat sterrenschip Enterprise voor het eerst de ruimte ging verkennen. En Star Trek heeft decennia later nog steeds een trouwe schare fans. Maar sommige ’Trekkies’ gaan wel heel ver in hun liefde voor captain Kirk en consorten.

„Nadat de televisieserie in 2005 was geëindigd, zijn we maar een eigen serie begonnen: Star Trek Dark Armada”, zegt Robin Hiert (30), ook wel Alexander Richardson, kapitein van de U.S.S. Batavia. „Niemand in Nederland of België had dit nog gedaan.” Ruim tien jaar later is het tijd voor het vervolg: Star Trek Batavia dat volgend jaar op YouTube te zien is.

Robin Hiert, ook wel Alexander Richardson, kapitein van de U.S.S. Batavia.
Robin Hiert, ook wel Alexander Richardson, kapitein van de U.S.S. Batavia.

Wat is toch de aantrekkingskracht van Star Trek? „Het is sciencefiction”, zegt Hiert eenvoudigweg. Vanaf zijn tiende zat hij wekelijks aan de buis gekluisterd voor Star Trek Next Generation en later Voyager. „Sneller reizen dan het licht. Het bezoeken van andere planeten, leven naast op aarde, dat fascineert. De serie geeft een mooi toekomstbeeld van een aarde die verenigd is en waar geen oorlogen zijn.”

Star Trek geeft een realistischer beeld van de toekomst dan Star Wars. „Dat is meer fantasy”, zegt Hiert die overigens ook naar Star Wars kijkt. De IT’er uit het Zuid-Hollandse dorp Westmaas heeft inmiddels een crew van acht tot tien vaste ’bemanningsleden’ opgedoken op fora, waarmee hij Dark Armada maakt.

Show us your best Trek selfie to celebrate 50 years!

Gepostet von Star Trek am Dienstag, 6. September 2016

Het is de enige fanproductie, gefinancierd met eigen geld, in Nederland. In de Verenigde Staten wemelt het ervan. Dat is ook een van de redenen waarom Hierts serie ook in het Engels gesproken wordt. Bijna de helft van zijn 175.000 kijkers op YouTube komen uit de VS.

„Het zou ook heel vreemd in de oren klinken als we het in het Nederlands zouden doen. Vooral de vertaling van sciencefictiontermen. In het Engels praten is wel lastig voor sommige acteurs, net als het acteren, wat voor velen de eerste keer was.”

Mr. Spock is misschien wel de bekendste alien ooit. Foto: AFP
Mr. Spock is misschien wel de bekendste alien ooit. Foto: AFP

Kapitein Hiert en zijn crew proberen meer bekendheid te krijgen door op evenementen zoals Elfia en Comic Con te staan. Hier komen personages uit films, series en strips (verkleed) samen. Twee weken terug stond hij op Comic Con in Amsterdam. Fans konden met hem op de foto voor een groen scherm met de brug van het ruimteschip erop geprojecteerd. „Heel speciaal. Vooral als ze zeggen Dark Armada te hebben gezien.”

Gekkie of Trekkie?

Daar zitten ook jonge fans bij. „Juist nu is Star Trek weer in trek bij jongeren. Door de film Star Trek Beyond die deze zomer is uitgekomen, de nieuwe acteurs en de nieuwe televisieserie die volgend jaar start.” Zijn vriendin, die in Indonesië woont, hoort hier niet bij. Noemt ze hem gekkie in plaats van een Trekkie? „Nee, hoor. Ze vindt het wel interessant wat ik doe.”

Dat Hiert de rol van kapitein op zich heeft genomen, is niet vreemd. Alle bedenkers pakken deze ’ererol’. Hij wordt een ander mens zodra hij het pak aantrekt. „Mijn stem wordt zelfs zwaarder omdat ik gezag moet uitstralen. Maar captain Richardson is wel losser dan andere kapiteins. Hij heeft de touwtjes in handen, maar is rechtvaardig.”

Stop je ook iets in het personage wat je in het echte leven ook zou willen zijn? „De captain neemt wat meer risico’s en leidt een spannender leven. Ik werk in de IT. Dat is best spannend hoor, maar niet zo spannend als het leven van een kapitein van een ruimteschip.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
50 jaar Star Trek(kies)
Sluiten