Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 25 aug 2016 / 16:22 uur

Dwayne Johnson is best betaalde acteur van Hollywood

Drie jaar op rij was Robert Downey jr. de best betaalde acteur van Hollywood, maar de Iron Man-acteur is ingehaald door een collega. Dwayne ‘The Rock’ Johnson, die afgelopen filmjaar een hoop geld binnenharkte met rollen in onder meer Fast & Furious 7 en San Andreas, staat voor het eerst bovenaan de lijst met een inkomen van ruim 64 miljoen dollar (57 miljoen euro).

Op nummer twee in de jaarlijkse lijst van Forbes staat Jackie Chan met 61 miljoen dollar (54 miljoen euro), derde is Matt Damon met 55 miljoen dollar (49 miljoen euro), wiens inkomsten grotendeels zijn gebaseerd op het succes van The Martian. Tom Cruise en Johnny Depp zijn de nummer vier en vijf van de lijst.

De oplettende lezer heeft inmiddels misschien al opgemerkt dat er nog geen vrouw is voorgekomen in dit verhaal. Niet geheel onverwacht, maar dit gegeven doet ongetwijfeld weer stof opwaaien. Jennifer Lawrence is de eerste actrice die voorkomt in de lijst van Forbes en wel op plaats 6. Ze verdiende het afgelopen jaar 46 miljoen dollar (bijna 41 miljoen euro).

Groot verschil

Dit betekent dat er tussen de best verdienende man en bestverdienende vrouw een verschil zit van 16 miljoen euro. Vorig jaar eiste Robin Wright hetzelfde salaris als House of Cards-collega Kevin Spacey en ook Charlize Theron vocht voor een inkomen dat gelijk was aan haar tegenspeler in The Huntsman, Chris Hemsworth. Volgens The Guardian wordt er dus wel degelijk gewerkt aan dat gat tussen mannen en vrouwen.

Ghostbusters-actrice Melissa McCarthy is de op een na best betaalde vrouw met 33 miljoen dollar (29 miljoen euro), op nummer drie vinden we Scarlett Johansson (25 miljoen dollar = 22 miljoen euro) en Jennifer Aniston en Fan Bingbing staan op nummer vier en vijf.

Nog een paar opvallende feitjes uit de lijst van 20 acteurs en actrices: Harrison Ford staat sinds 2009 weer in de lijst. De 74-jarige acteur was afgelopen jaar te zien als Han Solo in Star Wars: Episode VII – The Force Awakens. Daarnaast lijken mannen een langere, succesvolle carrière in Hollywood te hebben dan vrouwen: er staan een hoop heren op leeftijd in de lijst. En alsof we nog niet genoeg met cijfers gesmeten hebben, in totaal verdienden acteurs het afgelopen jaar 703 miljoen dollar (623 miljoen euro), waar de actrices het deden voor 205 miljoen dollar (182 miljoen euro).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dwayne Johnson is best betaalde acteur van Hollywood
Sluiten