Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 24 jul 2016 / 12:26 uur

Zomerhits: wat is er gebeurd met toppers van toen?

Een zomerhit scoren is voor veel artiesten nou niet bepaald de stap naar ongekend succes. Want wat is er gebeurd met Las Ketchup? En zou O-Zone nog steeds volle zalen trekken? Metro zocht het uit.

Las Ketchup – The Ketchup Song (2002)

Waarschijnlijk herinner jij ze als een soort van Spaanse K3 van dat prachtige nummer uit 2002 dat maar liefst negen (!) weken op nummer 1 in de Nederlandse top 40 stond, maar wat maar weinig mensen weten is dat de meiden van Las Ketchup een tijdje met zijn viertjes waren. Ze deden als viertal zelfs mee aan het Eurovisie Songfestival in 2006 met het pareltje Bloody Mary.

Het kwartetje is inmiddels alweer gesneuveld, maar voor wie er behoefte aan heeft is er goed nieuws, want de drie originele leden treden tegenwoordig nog steeds op. Verwacht alleen niet te veel verrassend materiaal: het drietal heeft al sinds 2006 geen nieuwe liedjes meer uitgebracht.

O-Zone – Dragostea din tei (2004)

Heb jij ooit met plezier naar Roemeense muziek geluisterd? Jazeker! We durven te wedden dat je het nummer Dragostea din tei (inclusief vooruitstrevende muziekvideo met kekke zonnebrilletjes) nog steeds van begin tot einde mee kunt blèren. In 2004 was dit namelijk een knetter van een zomerhit, met een nummer 1 notering die (net als bij het vrouwelijke trio Las Ketchup) negen weken duurde.

Naast Dragostea din Tei hebben Dan, Radu en Arsenie (zoals de Moldavische hotties van het trio heten) geen hit meer gescoord. Dat leken ze zelf ook niet zo goed te kunnen verkroppen: in 2005 maakten het trio bekend de handdoek in de ring te gooien vanwege ‘privé-omstandigheden’. Ze besloten alle drie aan een solocarrière te beginnen, met als grootste succes de Russische hit Do Rassveta van Arsenie (ruim 45 miljoen keer bekeken op YouTube).

Lou Bega – Mambo Nr. 5 (1999)

De Duitse David Lubega doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als we het hebben over Lou Bega gaat er misschien al wel ergens een lampje branden. En zeggen we Mambo Nr. 5? Dan sta jij waarschijnlijk ergens op een stoel een dansje te maken, terwijl je terugdenkt aan dat spetterende optreden op het erepodium van de playbackshow op de plaatselijke camping, eind jaren negentig.

Lubega begon als rapper en wist een knaller van een hit te scoren met zijn remix van Mambo Nr. 5, een nummer dat oorspronkelijk uit 1949 komt. Hij probeerde het later nog een aantal keer met oude hits als I’m So Excited en Smooth Operator, maar die tracks werden helaas stukken minder succesvol. De zanger wist nog enkele keren met kleine successen in zijn thuisland Duitsland te scoren, maar ook daar hebben ze vanaf 2013 niet echt meer iets van deze vrolijke ‘Mambomuzikant’ gehoord.

Yolanda Be Cool – We No Speak Americano (2010)

https://www.youtube.com/watch?v=CR8logunPzQ

De Australischce band Yolanda Be Cool (die hun naam hebben afgeleid van Tarantino’s Pulp Fiction) scoorde in 2010 een dikke hit met We No Speak Americano. Het nummer ging 5 miljoen keer over de toonbank en werd nog veel vaker bekeken op YouTube. Inmiddels hoor je niet zoveel meer van het duo, bestaande uit Andrew en Matthew, die na de wereldwijde monsterhits geen grote successen meer boekten. Maar de twee zijn nog altijd keihard aan het werk: platenlabel Spinnin’ Records (het grootste label uit de dancescene) bracht in februari dit jaar nog een plaat van de twee uit: From Me to You.

Michel Telo – Ai, se eu te pego! (2011)

De Braziliaanse Michel Telo had in 2011 een dikke hit met Ai, se eu te pego!’ (dat zoiets betekent als: ‘als ik jou te pakken krijg’. Weet je dat ook weer). De beste man is al sinds 1987 bezig als zanger en deed dat niet onverdienstelijk in zijn thuisland Brazilië, maar in ons koude kikkerlandje heeft hij nooit meer gescoord na de vrolijke klanken van die ene zomerhit.

Hoewel hij in 2014 wel nog een Europese toer deed met optredens in België, Duitsland en Frankrijk, hebben wij hem hier ook maar weinig kunnen zien optreden. Jammer, maar de vrolijke zanger is nog altijd bezig als artiest en had in 2015 nog een nominatie voor een Latin Grammy Award te pakken. Een optreden bezichtigen is dus gewoon nog mogelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zomerhits: wat is er gebeurd met toppers van toen?
Sluiten