Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 3 jul 2016 / 16:30 uur

We zijn er Bijna!: Helemaal zen in de caravan

Met de ingrediënten van We zijn er Bijna! maakt Omroep MAX voor iedereen een succesrecept.

„Ha, die vraag verwachtte ik al!”, reageert programmamaakster Claudine Everaert lachend als Metro haar vraagt naar het geheim van We zijn er Bijna!. Want een geheim, dat moet er zijn. Hoe is het anders mogelijk dat een programma over vakantievierende ouderen in campers – nota bene gemaakt door de ouderenomroep – razend populair is onder mensen die toch een stuk jonger zijn dan de doelgroep. Kijk voor het bewijs daarvan tijdens de uitzending maar eens op twitter, of luister op de dag erna naar de gesprekken bij de koffieautomaat: on- en offline is We zijn er Bijna! een ‘trending topic’.

„De jonge kijkers die ik heb gesproken, zeggen het vooral lekker rustig te vinden. Zen, bijna. Zeker na de drukte van een werkdag”, zegt Everaert. „Maar ik vind het moeilijk hoor, om de populariteit echt te analyseren. Dat het zo is, vind ik vooral heel wonderlijk.”

Twitter

De onbevangenheid van de deelnemers is een van de aspecten waarvoor het programma geroemd wordt. De ouderen zijn authentiek en niet bezig met ‘scoren’. Daardoor zeggen of doen ze soms ook dingen waar ze simpelweg niet over nadenken. Een onvoorziene bijkomstigheid daarvan is dat die situaties door grappenmakers online enorm worden uitvergroot. Niet altijd in het voordeel van de deelnemers en dat heeft wel iets veranderd ten opzichte van eerdere seizoenen, zegt Everaert. „Als ik heel eerlijk ben, houd ik tegenwoordig wel een beetje rekening met hoe ik dingen in de montage uitleg. Soms hóór ik bij wijze van spreken de tweets al. Dan ga ik het anders doen. Boven alles wil ik dat die mensen met een leuk gevoel terugkijken op hun reis. Al kan het de meesten eigenlijk niet eens zoveel schelen hoor, wat er online over ze wordt gezegd.”

Het nieuwe seizoen start maandag 4 juli en de Omroep MAX-crew reisde daarvoor voor het zesde jaar op rij mee met een groep ouderen. Drieëntwintig echtparen en twee alleenstaande mannen, om precies te zijn. Anders dan wellicht gedacht wordt, worden de reizigers niet vooraf gescreend door een redactie. „De mensen boeken op eigen gelegenheid een reis. Ik check dan zo rond oktober bij het reisbureau waar de reizen zoal heen gaan en beslis dan met welke reis wij meegaan. Daarna krijgen de mensen dat te horen. Zijn er mensen die daar geen zin in hebben, dan wordt er gekeken voor een andere reis of periode voor hen. Of we houden die mensen zoveel mogelijk buiten beeld.”

https://twitter.com/anneloortje/status/749571395106070528

Wat Everaert wel doet, is na het boeken bij de mensen thuis langsgaan om kennis te maken. „Dan weten zij wie wij zijn en wat we doen en leer ik hen ook een beetje kennen. Soms komen we in het programma terug op verhalen die ze verteld hebben, maar vaak ook niet. De verhalen ontstaan meestal tijdens het reizen.” En daar komt dan misschien toch nog dat geheim om de hoek kijken: „We verzinnen er niks bij, het is wat het is.”

We zijn er bijna, vanaf 4 juli 2016 elke maandag om 21.25 uur op NPO 1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We zijn er Bijna!: Helemaal zen in de caravan
Sluiten