Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 29 jul 2016 / 09:49 uur

Waarom je Netflixhit Stranger Things nú moet kijken

Dat er op Netflix series te vinden zijn die je wel zo snel mogelijk af móet kijken, is niets nieuws. Het is nu echter niet een vrouwengevangenis of een vriendinnengroep die de kijker meesleept. Een horrorverhaal met een vleugje sciencefiction verovert de hitlijsten.

Sinds 15 juli 2016 kunnen we in Nederland genieten van de Netflixserie Stranger Things. De relatief jonge sciencefiction/horrorserie doet het goed, volgens Tech Times is het in Amerika al de populairste Netflix Digital Original serie ooit. Daarmee stoot het Orange is the New Black keihard van de troon.

Ode aan de 80’s
De serie is voor de iets oudere kijker een feest van herkenning. Schrijvers Matt en Ross Duffer verstopten verwijzingen naar klassiekers als E.T. (1982), Alien (1979) en The Goonies (1985) in de nieuwe Netflixhit. Zo zien we bijvoorbeeld hoe de bijzondere ‘Eleven’, gespeeld door Millie Bobby Brown, gefascineerd is door de televisie. Net als E.T. Ook lijkt de manier van filmen af en toe verdacht veel op hoe dat in de jaren 80 ging.

Waanzinnig acteerwerk
Wat is een goed verhaal met slechte acteurs? Niets. Dus moesten de Dufferbroeders op zoek naar een heel goede cast en dat is ze gelukt. Juist de jonge spelertjes Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair), Gaten Matarazzo (Dustin Henderson) en hoofdrolspelers Noah Schnapp (Will Byers) en Millie Bobby Brown (Eleven) maken het verhaal.


De jonge kunstenaars zouden in het normale leven ongeveer naar de middelbare school gaan, aangezien ze allemaal rond 2004 geboren zijn. Dat laten ze waarschijnlijk even achterwege, want na deze serie verwachten wij een grootse toekomst.

Vriendschap
Naast alle wetenschappelijke experimenten en het sciencefictiongebulder leert Stranger Things ook een levensles: ware vriendschap bestaat en is het mooiste wat er is. De hele serie volg je een vriendengroep op zoek naar vermiste vriend Will. Tijdens de zoektocht ontmoeten de jongeren ‘Eleven’ en nadat Mike aan het bijzondere meisje heeft uitgelegd wat ‘vriendschap’ betekent, ontstaat een hechte band. Eentje die zelfs tot een emotioneel hoogtepunt leidt.

De wanhoop nabij
Dat Winona Ryder kan acteren, wisten we al. De dame werd al twee keer genomineerd voor een Oscar, maar ook in Stranger Things doet ze haar kunstje weer. Ze speelt ongekend meeslepend. De kijker wordt door de wanhopige moeder meegenomen in een onmogelijke zoektocht naar haar vermiste zoon. Gevonden aanwijzingen worden niet geloofd en elke stap dichter bij haar zoon lijken er ook drie achteruit te zijn. Fan van drama? Ook dan is deze sciencefiction getinte serie dus een aanrader.

Spanning
Wat is het monster? Wat doet de CIA? Is agent Hopper een good of een bad guy? De nieuwste hitserie van Netflix is in geen enkel opzicht voorspelbaar. De kijker wordt keer op keer verbaasd, wat het verhaal goed spannend houdt. Ook na het acht afleveringen tellende seizoen blijven we achter met heel wat belangrijke vragen…

Vijf vragen waarop we in seizoen 2 antwoord willen hebben

Let op: onderstaande tekst bevat spoilers

Na het zien van het eerste seizoen van Stranger Things vraag je je als kijker nog aardig wat af. De kans is groot dat er een vervolg komt en dan worden wellicht heel wat vragen beantwoord. Deze vijf vragen zouden wij graag beantwoord zien in het volgende seizoen:

Leeft Eleven nog?
De meest prangende vraag bij menig kijker zal ongetwijfeld zijn of Eleven nog in leven is, dan wel in ‘onze wereld’ dan wel in de ‘Upside Down’-wereld. In de laatste aflevering is te zien hoe agent Hopper (David Harbour) ergens in het bos in een bak de ontbijtwafels stopt waar Eleven zo dol op is.

Hoewel Eleven oploste toen ze het monster vernietigde, is het niet ondenkbaar dat ze toch nog in leven is.

Wat betekenen de visioenen van Will Byers?
In de laatste scène van het eerste seizoen is te zien hoe Will Byers met zijn familie aan het diner zit tijdens Kerstmis. Hij excuseert zich en loopt naar de badkamer, waar hij een soort nakomeling van het monster uitspuugt.

Een maand nadat hij gered is uit de ‘Upside Down’-wereld, is Will nog niet helemaal verlost van de duistere wereld. Maar wat betekent dit? Heeft het monster Will mogelijk ‘in bezit’ nu hij een week in zijn wereld heeft gezeten? Of heeft hij wellicht bovennatuurlijke krachten gekregen, zoals Eleven?

Werkt Hopper nu voor de overheid?
Het is aan het eind van het eerste seizoen niet helemaal duidelijk wat de situatie is van agent Hopper. De overheid is ervan op de hoogte dat hij nogal veel weet, maar wat doet de overheid met Hopper na zijn inval bij het ministerie van energie?

Dat blijft in seizoen 1 dus onduidelijk. Blijven ze hem in de gaten houden, werkt hij nu voor de overheid of gebeurt er iets heel anders met hem?

Zijn er meer monsters in de Upside Down-wereld en zijn er meer Elevens?
De gebroeders Duffer, bedenkers van de serie, hebben een 30 pagina’s tellend document waarin de betekenis van de Upside Down-wereld staat uitgelegd. Nog lang niet alles van die 30 pagina’s is aan bod gekomen in het eerste seizoen, ook al omdat seizoen 1 voornamelijk vanuit het perspectief van de vrienden Mike, Dustin en Lucas wordt verteld.

Het is dus goed mogelijk dat er meer monsters zijn. Dat zou ook kunnen gelden voor het aantal paranormale kinderen. Eleven, of ‘11’, zou er namelijk op kunnen duiden dat er in ieder geval nog tien andere paranormale kinderen zijn (ervan uitgaande dat de paranormale kinderen genummerd zouden zijn vanaf ‘1’).

Kiest Nancy voor Steve of Jonathan?
In het eerste seizoen heeft Nancy (Natalia Dyer), zus van Mike, een relatie met Steve (Joe Keery). Heel veel sympathie wekt hij lange tijd niet bij de kijker, maar in de laatste afleveringen lijkt hij te veranderen en helpt hij Nancy en Jonathan met het verjagen van het monster.

Aan het eind van het eerste seizoen zit hij samen met Nancy op de bank tijdens de kerstviering. Maar is hij echt een ‘good guy’ geworden of klopt het gevoel van de kijker dat Nancy uiteindelijk bij Jonathan terecht zal komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je Netflixhit Stranger Things nú moet kijken
Sluiten