Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 1 jul 2016 / 05:30 uur

Internationale aandacht ‘zelfstudiefilm’ studenten

De rode loper wordt vanmiddag uitgelegd voor negen studenten van de Academie Creatieve Technologie (Saxion Enschede). Via zelfstudie maakten zij zich het filmen eigen en kwamen door twee jaar werk tot een visual effectsproductie van welgeteld drie minuten. Echter, nationale en internationale filmstudio’s hebben – door het tonen van hun portfolio op een visuel effectsbeurs in Stuttgart (FMX) – belangstelling voor de studenten. Sommigen zijn zelfs al bij een studio terechtgekomen.

In de kroeg

Eigenlijk begon de uiteindelijke monsterklus gewoon in de kroeg, vertelt een van de studenten Gerald Bussink, die nu bij een filmstudio in Canada probeert binnen te komen. „Een leraar van Saxion en een werknemer van het bedrijf Thales uit Hengelo zijn vrienden. Thales maakt radarsystemen voor de marine en ontwikkelde ook de ov-chipkaart. In de kroeg kwamen zij tot het idee van een film voor Thales, door Saxion.”

Internationale aandacht 'zelfstudiefilm' studenten
Drie van de studenten met hun robot.

Project I-M, zoals de film heet, gaat over een robot die geboren wordt in de productiehal van genoemd bedrijf. Vanuit Twente doorkruist hij het land, met als einddoel een schip van de Koninklijke Marine in Den Helder. Daar komt hij erachter dat hij niet zomaar een robot is. Bekijk hier de film:

Alles zelf doen

„Alles hebben we zelf gedaan”, zegt Bussink. „Van het filmen, onder meer vanuit een helikopter, tot monteren, het maken van 3D-elementen, visuele effecten en de muziek aan toe. Ik geef toe: studenten aan de Filmacademie in Amsterdam zullen de film niet heel bijzonder vinden. Zij doen ons werk voortdurend. Maar wij worden breed opgeleid als mediageneralist. Door de diepte in te gaan op onze opleiding en door zelfstudie is Project I-M ontstaan, dus van generalist zijn we specialist geworden.”

Met ongeveer zestig mensen uit Enschede vertrekt een bus vanmiddag richting rode loper. Die ligt op de Bataviawerf in Lelystad. Daar kunnen de premièregangers met een virtual realitybril ook zelf de wandeling van de robot beleven.

Internationale aandacht 'zelfstudiefilm' studenten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Internationale aandacht ‘zelfstudiefilm’ studenten
Sluiten