Puck Roest
Puck Roest Entertainment 12 jul 2016 / 09:15 uur

Dordts schilderij in videoclip van Beyoncé

Begin mei lanceerde Beyoncé haar nieuwe clip van het nummer Denial. Tot ieders verbazing was er een klein stukje Nederland in de video van de superster te zien. Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum ontdekte een stadsgezicht van Dordrecht in de clip, maar wie het werk gemaakt heeft en hoe het in de video terecht kwam, was niet duidelijk.

Paarlberg kreeg tientallen tips binnen, waaruit bleek dat het werk ‘gewoon’ in de Trinitatiskapel in Dordrecht hing. Hij besloot onmiddellijk een kijkje te nemen, laat de conservator op de website weten. Het bleek te gaan om een Gezicht op de Grote Kerk van Dordrecht van de schilder Wim Jansen (1923-1992). Geen grote schilder dus. Maar hoe komt zo’n onopvallend schilderij van een onbekende schilder uit een kleine kapel in een clip van Beyoncé?

De conservator ging op zoek en al gauw werd duidelijk dat het werk gebruikt wordt als stockfoto op een Chinese website. De makers van de video hebben het schilderij mogelijk gevonden op de site. Hoe het schilderij van Jansen op deze site terecht is gekomen is niet duidelijk, maar de Trinitatiskapel is natuurlijk openbaar dus iedereen kan de foto gemaakt hebben.

Het Dordrechts Museum wil vanaf eind oktober een aparte zaal gaan wijden aan gezichten op Dordrecht en daarbij ook ‘het schilderij van Beyoncé’ een plekje geven.

https://www.youtube.com/watch?v=B9nZZwgdtss

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dordts schilderij in videoclip van Beyoncé
Sluiten