Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 8 jul 2016 / 11:32 uur

Beroemdheden reageren boos en verslagen op geweld VS

De discussie over politiegeweld tegen donkere burgers is in de Verenigde Staten weer vol opgelaaid na de geweldsincidenten van de afgelopen dagen. Ook donkere beroemdheden laten van zich horen met dezelfde boodschap: het geweld moet stoppen.

Bij een demonstratie tegen politiegeweld in de Texaanse stad Dallas kwamen vannacht (Nederlandse tijd) drie agenten om het leven. Ze werden onder vuur genomen door vermoedelijk twee sluipschutters. De demonstratie was georganiseerd nadat in drie dagen tijd twee donkere mensen waren doodgeschoten door politieagenten, in een reeks die maar niet lijkt te stoppen.

Kwaadwillige mensen

Na de schietpartij van vannacht laten veel beroemdheden inmiddels weten dat er weliswaar iets gedaan moet worden aan politiegeweld, maar dat haat nooit met haat mag worden bestreden. „Tegen politiegeweld zijn is niet hetzelfde als vóór geweld tegen politie zijn”, schrijft zanger John Legend. „We hebben vrede nodig op straat”. Ook actrice Olivia Wilde is erg verdrietig over het geweld. „Het is verschrikkelijk wanneer een paar kwaadwillige mensen een vreedzaam protest in een bloedbad veranderen.”

Woede

Verschillende beroemdheden spraken de afgelopen dagen al hun woede uit over de dood van Philando Castile en Alton Sterling. Beide mannen werden van dichtbij neergeschoten door agenten, schijnbaar zonder reden. President Obama waarschuwde dat de schietpartijen „niet enkel een ‘black issue’” zijn.

Zangeres Beyoncé roept „iedereen die het leven op waarde schat” op om het geweld tegen donkere mensen een halt toe te roepen. „We staan op als een gemeenschap, tegen iedereen die denkt dat geweld vanuit diegenen die ons moeten beschermen, onbestraft blijft”, aldus de zangeres op haar website. In een bericht op Instagram spreekt ook rapper Drake zijn zorgen uit over het aanhoudende geweld tegen minderheden. „Dit is echt en ik maak me zorgen om vrienden en familie die slachtoffer kunnen worden van deze trend”. Ook model Doutzen Kroes uit haar woede over de moorden. ,,Wie bel je wanneer de moordenaar een penning draagt?” vraagt ze zich af.

View this post on Instagram

🙏🏼

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on

View this post on Instagram

A post shared by Doutzen Kroes (@doutzen) on

Op Twitter zijn de hashtags #bluelivesmatter en #Dallas inmiddels trending. Toch noemen veel mensen deze hashtags in een adem met die van Castile en Sterling, om aan te geven dat geweld altijd afgekeurd wordt, zowel van als tegen de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beroemdheden reageren boos en verslagen op geweld VS
Sluiten