Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 20 jun 2016 / 08:53 uur

Vloggers: ‘Tijd van perfecte televisie is voorbij’

Gewone tv ouderwets? Welnee, vinden de YouTubers en vloggers van ‘Veronica’s Summertime’. Maar het kan wel anders: „‘Gewone tv’ inmiddels ook wel klaar is voor programma’s waarin iemand niet 5x opnieuw is komen aanlopen omdat het dan beter wordt."

Allemaal bereiken ze met hun vlogs, filmpjes en andere onlineactiviteiten op eigen kracht honderdduizenden mensen. Toch zijn ‘creators’ Niels Oosthoek, Claire Simon, Jantien Euwe en Benten Wijnen vanaf morgen ook dagelijks op de gewone tv te zien. Voor Veronica maken ze Summertime: The Bucketlist, een programma dat gemaakt wordt voor tv, maar tegelijkertijd ook laat zien hoe YouTubers te werk gaan. Later is het programma dan ook te zien op het online kanaal S1.

https://twitter.com/S1TVofficial/status/743865946352189440

„Tv-land zit in een identiteitscrisis”, zegt Benten Wijnen, bekend van onder meer het YouTube-kanaal van Efteling en Veronica’s tv-app Superguide. „Met aan de ene kant televisie zoals de meeste mensen het kennen en internet aan de andere kant, weten ze niet zo goed wat het midden is. Dus proberen ze zoiets als dit wat wij nu doen.” Wijnen denkt dat dat kan werken. „Als maker kan ik zeggen dat het heel fijn is om dingen op je eigen manier te kunnen doen. Ik probeer altijd authentiek te zijn. Dat komt eerlijker over dan wanneer iets helemaal gescript is. En dat is misschien ook wel prettiger om naar te kijken.”

Zelf doen

Het grote verschil tussen iets maken voor online en voor televisie, is dat de makers het nu niet in hun eentje hoeven te doen. „Voor mijn YouTube-kanaal verzin en doe alles zelf. Nu doen we dat met elkaar en met de redactie van dit programma”, zegt Claire Simon van het YouTube-kanaal TrendGloss. „Ook staat er normaal maar 1 camera op mij gericht, namelijk mijn eigen spiegelreflexcamera, en nu zijn dat er dankzij professionele cameramannen, 2 GoPro’s en ieder onze eigen camera toch een stuk meer!”

Ouderwets of een ‘stap terug’ vindt Claire deze nieuwe uitdaging voor Veronica allerminst. „Nee, zeker niet. Veronica zendt geen dingen uit die ik saai en ouderwets vind. Maar dat wat wij nu maken, zou het ook goed doen op YouTube. Dat heeft te maken met het onvoorspelbare ervan; het is bijna niet gescript, dingen zijn spontaan. Dat past ook wel op tv, vind ik. Ik denk dat de ‘gewone tv’ inmiddels ook wel klaar is voor programma’s waarin iemand niet 5x opnieuw is komen aanlopen omdat het dan beter wordt. Het hoeft niet perfect.”

Summertime The Bucketlist, is vanaf dinsdag elke dag om 18.00 uur op Veronica te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vloggers: ‘Tijd van perfecte televisie is voorbij’
Sluiten