Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 29 jun 2016 / 09:03 uur

Tien voor Finding Dory

Finding Dory, de opvolger van animatiehit Finding Nemo uit 2004, in tien feiten.

1 Dory is de vrolijke doktersvis met kortetermijngeheugenverlies uit Finding Nemo.

2 Finding Dory bracht in het openingsweekend in de Verenigde Staten al 136.2 miljoen dollar (120 miljoen euro) op, een record voor een animatiefilm. Het vorige stond op naam van de derde Shrek uit 2007, die 121 miljoen dollar opleverde.

3 De stem van Dory wordt in de originele, Amerikaanse versie verzorgd door talkshowhost Ellen DeGeneres. In de Nederlandse versie kreeg Dory de stem van actrice Annick Boer.

4 Op Twitter is een actie gelanceerd tegen de film Finding Dory, omdat die de lesbische liefde zou bezingen. Dat zou moeten blijken uit de trailer van de film waarin één seconde lang (na 1 minuut en 7 seconden) twee vrouwen te zien zijn die volgens zowel voor- als tegenstanders het eerste lesbische stel in een Disneyfilm vormen. Voorstanders roepen al jaren dat het de hoogste tijd is voor een homostel in Disneyfilms. Tegenstanders willen Finding Dory boycotten. ’Echte christenen moeten deze film boycotten. Satan laat onze kinderen denken dat het oké is om homo te zijn’, twitterde ene Justin Labor.

5 Hoe toepasselijk: zwemmers Inge Dekker, Sebastiaan Verschuren, Ferry Weertman, Joost Reijns, zwemtrainer Marcel Wouda en technisch directeur van de zwembond Joop Alberda verzorgden allerlei stemmetjes voor de Nederlandstalige versie van Finding Dory. Zo zijn ze te horen als een school vissen.

6 Ellen DeGeneres, de stem van Dory dus, riep in een filmpje in het kader van campagne Remember The Reef iedereen op het huis van de animatievisjes in Finding Dory, het Great Barrier Reef, beter te beschermen. De Australische minister van Milieu was ‘not amused’. ‘Kom eens kijken wat wij hier allemaal aan bescherming doen’, twitterde hij terug.

7 Sommige milieuactivisten zijn bang dat Finding Dory het tegenovergestelde effect van de eigenlijke boodschap (‘vissen horen in de zee’) sorteert: dat mensen de vaak bedreigde vissoorten in hun aquarium willen. Soortgelijke taferelen vonden plaats na andere populaire films met dieren zoals Teenage Mutant Ninja Turtles (in Canada 20 procent meer schildpadden verkocht), 101 Dalmatiërs (alle kinderen wilden een Dalmatiër) en Harry Potter (run op sneeuwuilen). Na het zien van Finding Nemo schijnen velen hun goudvis door de wc te hebben gespoeld om die vervolgens net als Nemo ‘te bevrijden’.

8 Dit is de eerste follow-up waarin de legendarische Pixar-stemacteur John Ratzenberger (op zijn cv staan onder vele anderen Hamm in Toy Story, Fritz in Inside Out en Construction Foreman Tom in Up) een andere stem insprak dan in het origineel. De man die bij oudere lezers vooral bekend is als barhanger Cliff uit Cheers, deediIn Finding Nemo de stemmen van een school maanvissen die Marlin en Dory op weg helpen naar Sydney. In Finding Dory is hij een krab die Dory en Hank tegenkomen in het Marine Institute, de plek waar de film speelt.

9 Met meer dan 25 miljoen likes is Dory het meest gelikete karakter uit een Disney- of Pixarfilm ooit.

10 Popster Sia, een goede vriendin van Ellen DeGeneres, zong Unforgettable, het themanummer van Finding Dory en een cover van jazzgrootheid Nat ‘King’ Cole.

Finding Dory is vanaf woensdag 29 juni in de bioscopen te zien.

Reageer op artikel:
Tien voor Finding Dory
Sluiten