Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 27 jun 2016 / 05:00 uur

Karin Slaughter en Sara Blaedel: sisters in crime

Reportage. Karin Slaughter en Sara Blaedel over vriendschap en thrillers.

De succesvolle thrillerschrijfsters Karin Slaughter en Sara Blaedel ontmoetten elkaar een jaar of zes geleden op een crimefestival in Kopenhagen en zijn sindsdien dikke vriendinnen. „Ik was een enorme fan van Karin. Toen ik hoorde dat ze naar het festival zou komen was ik zo brutaal om aan haar uitgever te vragen of ik een keer met haar kon gaan lunchen”, aldus Blaedel. Lachend: „Je had geen keus, Karin. Je werd gewoon bij mij aan tafel gezet.” Slaughter: “Ik dacht alleen maar: wie is dit en waarom gebeurt dit?”

Maar het bleek te klikken tussen de Amerikaanse en de Deense. Toen Slaughter daarna ook nog eens door Blaedel, van huis uit journaliste, voor de Deense televisie werd geïnterviewd, was de vriendschap beklonken. Nu zijn ze samen in Amsterdam, omdat ze allebei een nieuw boek uithebben en ze hun promotietour op elkaar hebben afgestemd. En omdat Slaughter, één van de succesvolste thrillerschrijfsters ter wereld, Blaedel’s carrière buiten Denemarken een zetje kan geven.

„Ik ben nog steeds fan van je”, kijkt Blaedel naar Slaughter, „niemand creëert zulke geloofwaardige karakters als jij.” Tegen de verslaggever: “Ze is bovendien één van de grappigste mensen die ik ken.” Slaughter: „Maar jij kent maar vier mensen, toch?” Blaedel: „Ja, en van die vier ben jij het grappigst.”

Koffie en hamstrings

Als ze samen zijn praten en lachen ze, maar wanneer ze hun vak uitoefenen leven ze in stilte en afzondering. Blaedel: „Geen mails, geen telefoon, niets.” Slaughter: „Een kop koffie met een vriendin is al te veel afleiding. Het is dat mijn vader me af en toe eten komt brengen, anders zou ik ook dat overslaan.” Blaedel: „Ze is echt gek. Soms schrijft ze achttien uur achter elkaar.” Slaughter: „Dat hou ik maar een paar weken vol, hoor. Zoals jij het doet, een uurtje of vijf zes, is veel gezonder. Mijn rug en mijn hamstrings gaan er aan.”

Moordenaars

Er zijn twee soorten schrijvers, zegt Slaughter. Voor de één wordt het naarmate de carrière vordert steeds moeilijker om te schrijven en voor de ander juist makkelijker. „Maar als het steeds makkelijker wordt daag je jezelf niet genoeg uit.” Blaedel: „Het mag nooit routine worden.” Slaughter: „Dat is de reden dat ik ben gestopt met mijn Grant County-serie. Ik kon diezelfde verhalen niet keer op keer meer brengen. Ik had andere dingen te vertellen. Bovendien woonden er alleen nog maar moordenaars en verkrachters in Grant County.” Blaedel: „De rest van de stad had je al over de kling gejaagd.”

Klotejaar

Slaughter vertelt dat ze met Verborgen (originele titel The Kept Woman), haar nieuwe thriller, voor het eerst in haar carrière de deadline niet heeft gehaald. „Ik heb zó’n klotejaar gehad. Ik ben iemand kwijtgeraakt met wie ik heel close was. Zij was een soort mentor voor me en ik kende haar al sinds mijn dertiende. Will Trent, de hoofdpersoon in Verborgen, verliest ook een anker in zijn leven, iemand die hij al sinds zijn jeugd kent.” Blaedel: „Zulke ervaringen sluipen in je verhalen, dat kan niet anders. Mijn ouders gingen drie jaar geleden een paar dagen na elkaar dood. Mijn vader was een bekende journalist in Denemarken. Hij was echt iemand. Aan het eind van zijn leven zat hij in een verpleeghuis en was hij niemand meer. Die neergang van sterk naar hulpbehoevend heeft me veel pijn gedaan. Het is een van de belangrijkste thema’s in De Verdwenen Deense. Als ik een verhaal op persoonlijke emoties kan baseren, wordt het beter.”

Feest

„Nou, we zijn elkaar wel even lekker depressief aan het maken, hè”, zegt Slaughter. Ze kijkt naar buiten. De Amsterdamse grachten liggen er aantrekkelijk bij in de zon. „Ik ben ik geweldige steden geweest”, zegt ze. „Maar ik heb er niets van gezien. Ik kom al zestien jaar in Amsterdam maar tot twee jaar geleden kende ik alleen de weg van dit hotel, waar ik altijd verblijf, naar de Albert Heijn. Tegenwoordig plak ik er telkens wat tijd aan vast om eens even goed rond te kijken. Dat Sara er nu ook bij is maakt het pas echt een feest.” Aan Blaedels gezicht te zien denkt die er niet veel anders over.

Even later lopen de in bloederige thrillers gespecialiseerde vriendinnen giechelend door de Jordaan.

Verborgen van Karin Slaughter en De Verdwenen Deense van Sara Blaedel (beide 19,95 euro) liggen nu in de (online)winkels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Karin Slaughter en Sara Blaedel: sisters in crime
Sluiten