Metro
Metro Entertainment 15 mei 2016 / 13:20 uur

Rusland haalt uit naar EFS-winnares Jamalla

Russische volksvertegenwoordigers zijn alles behalve blij met de winst van Oekraïne in het Eurovisie Songfestival zaterdag. Zangeres Jamala won met haar nummer ‘1944’, dat verwijst naar de verdrijving van de Tataren op de Krim door Sovjetdictator Josef Stalin in dat jaar.

Politiek slagveld

De invloedrijke politicus Alexej Poesjkov, buitenlanddeskundige in de Doema, vond de song allesbehalve een bijdrage aan de gezamenlijke Europese cultuurdialoog die het liedjesfestijn zo hoog in het vaandel heeft staan. ,,Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld”, zei hij zondag.

Parlementariër Konstantin Kossatsjov liet zich tegenover persbureau Tass in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij noemde het: ,,een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland.” Ook Roeslan Balbek, vooraanstaand lid van de Moskou-trouwe bestuurspartij op de Krim, sprak van een ,,uitslag van de anti-Russische politiek”. Volgens hem heeft het westen de ‘stem des volks’, die in meerderheid koos voor ‘You are the only one’ van Sergej Lasarev, genegeerd en is het gezwicht voor de ,,Oekraïense druk.”

Achterkamertje

Ook op de Russische staatstelevisie was de kritiek op de ontknoping van het internationale muziekspektakel niet mals. ,,Jamala heeft gewonnen door punten van een jury die haar besluit in een achterkamertje heeft bekokstoofd”, vatte een deelnemer aan een discussieprogramma de heersende mening over het onderwerp samen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rusland haalt uit naar EFS-winnares Jamalla
Sluiten