Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 29 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Panisch voor de boor? Dan naar de tv-tandarts

Angst voor de gierende boor is een schrijnend probleem. Froukje de Both en tv-tandarts Joris Muris met zijn collega’s gaan er wat aan doen.

800.000 (!) Nederlanders zijn zó bang voor de tandarts, dat zij er never-nooit-niet heen gaan. Hoe groot de problemen met het gebit ook, hoeveel pijn er continu ook is: naar de tandarts gaan is voor hen het aller-, allerlaatste wat zij doen.

Gênante Tanden

Daar is wat aan te doen, dacht RTL 4 en weer een nieuwe vorm van hulptelevisie was geboren. Presentatrice Froukje de Both en tandarts Joris Muris helpen vanaf maandagavond in Gênante Tanden zestien tandartsweigeraars van hun angst af en aan een opgeknapt gebit zonder pijn. De Both met het aanhoren van verhalen, Muris met boor, tang en verdovingsspuit.

Muris maakt nu zijn debuut als tv-tandarts, samen met zijn collega’s van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). „Dat was even spannend ja”, geeft hij toe. „Opeens kijken er mensen over je schouder mee, maar het went al.”

Genante Tanden
Beeld uit aflevering 2 van Gênante Tanden. / RTL

Kinderen voelen het

Muris kende het cijfer van 800.000, maar toch: „Als je hardop uitspreekt, zijn het er toch wel erg veel.” Wat de tv-tandarts betreft zijn er drie redenen voor: „Ouders die telkens ‘je hoeft niet bang te zijn hoor’ zeggen. Da’s nou net verkeerd. Een kind voelt dan meteen dat er iets niet in de haak is. Verder hebben mensen de schooltandarts meegemaakt en zijn sindsdien nog altijd bang. Ten derde was verdoven vroeger onverzekerd en daarom ongewoon. Behandelingen waren pijnlijk.” Hij voegt er meteen aan toe: „Tandheelkunde staat nu op een hoog niveau, de tandarts is echt geen boeman meer.”

Gênante Tanden helpt de angstige patiënten, die wanhopig de tv-stap wel durfden te maken, in zes afleveringen. Wat tandarts Muris aantrof, viel hem behoorlijk tegen. „De gebitten zijn zeer ernstig beschadigd, met verwaarlozing als belangrijkste oorzaak. Angst en geld spelen daarbij een rol. Zo’n gebit herstellen gaat nu eenmaal in de papieren lopen. Daarom hameren we zo op preventie. Een tandarts kan op tijd een diagnose stellen en ingrijpen. Wie pijn heeft, is meestal te laat. Dat vind ik een belangrijke boodschap. Met het programma hopen we ook het poetsgedrag te verbeteren en te laten weten dat je angst kunt wegnemen. Gewoon door respect te hebben voor de patiënt en zijn of haar angst. In hardnekkige gevallen kunnen speciale traumabehandelingen een uitkomst bieden.”

Vanuit zijn eigen ervaring als tandarts kent Muris de meeste gevallen als in Gênante Tanden niet. De 49-jarige Ans is in de serie (vanavond) een schrijnend voorbeeld. „Met secondelijm en fimoklei maskeerde Ans haar rotte voortanden…”

Zo’n dame geeft de kijker vooraf misschien het idee dat het RTL 4 te doen is om spectaculaire beelden van onwaarschijnlijke gebitten. Joris Muris geeft toe dat het ACTA daar vooraf huiverig voor was. „Nu ik de eerste aflevering heb gezien, weet ik dat de emo-tv, het integer behandelen en de informatie die wordt gegeven, keurig in balans is. Ik kan hier gelukkig helemaal achter staan.”

Muris hoopt dan ook dat diezelfde tv-kijker beseft hoe belangrijk mondgezondheid is. „Je praat met je mond, je eet met je mond en je bedrijft er zelfs de liefde mee. Die mond moet niet ongezond zijn, geen pijn hebben en er ook niet lelijk uitzien.”

Froukje

Froukje de Both presenteert Gênante Tanden en brengt van zes van de achttien mensen die aan hun gebit worden geholpen een uitgebreider verhaal. „Angst voor de tandarts is een groot probleem. Iedereen kent wel iemand die extreem bang is. Een dergelijk programma wilde ik dus graag maken. We hebben tenslotte allemaal tanden en die vormen een essentieel onderdeel van je lichaam. De angst voor de tandarts heeft een enorme impact op het leven van de mensen die in Gênante Tanden worden behandeld. Hun verhalen zijn droevig, aandoenlijk en heftig. Ans die haar gaatjes vult met lijm en fimoklei, is echt geen uitzondering. Zo zien we ook nog een Amsterdamse buschauffeur die ‘dingen’ in zijn mond doorprikt en bij zichzelf ook kiezen heeft getrokken.”

Genante Tanden
Froukje de Both. / Nick van Ormondt

De ogen openen

,,Ik hoop dat kijkers beseffen hoe belangrijk mondhygiëne is. Dat je je kinderen hun tanden niet met de Franse slag moet laten poetsen, ook niet bij hun melkgebit. Dat ouders die hun eigen gebit niet goed verzorgen, hun kinderen niet bepaald het goede voorbeeld geven. En dat een rot gebit tot bacteriën in je bloedbaan leiden en zo ook de algemene gezondheid negatief beïnvloedt. Ja, zowel fysiek als esthetisch is een gezond gebit belangrijk. Met mijn verhalen en de behandelingen, feitjes en tips van de tandarts, hopen we op bewustwording en het openen van ogen.”

Gênante Tanden, vanaf 30 mei zes maandagen om 21.30 uur op RTL 4.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.