Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 24 mei 2016 / 15:09 uur

Vijf keer broedertwist en rock ’n roll

Komende herfst verschijnt Supersonic, een documentaire over de opkomst en ondergang van Britpopband Oasis, zo werd dinsdag bekend. In de film is veel ruimte voor de legendarische ruzies tussen de broers Liam (frontman) en Noel Gallagher (liedjesschrijver, gitarist en oprichter). De broedertwist is een bekend verschijnsel in muziekland.

The Black Crowes
In de Amerikaanse rockband met veel blues- en soulinvloeden, bekend van jaren 90-hits als Jealous Again en Remedy, ging het om de haverklap mis tussen de broers Chris (zanger) en Rich Robinson. Inmiddels touren ze, net als de Gallagher-broers, wijselijk ieder met een eigen band de wereld rond.

Bee Gees
Wat zagen Barry, Robin en Maurice Gibb er altijd als een eenheid uit, in die witte pakjes en met die gezonde bruine koppen erboven. De waarheid van de makers van hits als Stayin’ Alive, Nights On Broadway en How Deep Is Your Love is anders: ze vochten elkaar de tent uit. Vooral Barry en Robin gooiden enthousiast met modder, niet zelden via de pers.

The Beach Boys
De zang van broers Brian, Dennis en Carl Wilson van de iconische surfpopgroep The Beach Boys klonk hemels harmonieus, maar naast podium en studio was de harmonie een stuk minder. De hitmachine (Good Vibrations, Sloop John B) ging uiteindelijk ten onder aan achterdocht en drugs.

Jonas Brothers
Eind 2013 kregen The Jonas Brothers net voor de start van hun Amerikaanse tour slaande ruzie en bliezen ze die hele tour vervolgens af. Reden: twintigers Nick, Joe en Kevin konden het maar niet eens worden over de te varen muzikale koers. De vele fans hadden hoop dat ze eruit zouden komen, maar helaas: de broertjes Jonas zetten er een punt achter.

The Kinks
Wat hebben The Kinks veel fantastische popliedjes gemaakt (Waterloo Sunset, Days, Dedicated Follower Of Fashion). Maar dat hadden er veel meer kunnen zijn als de broertjes Ray en Dave Davies elkaar niet continu het bloed onder de nagels vandaan hadden gehaald. „Ik denk dat Ray maar drie jaar van zijn leven is gelukkig is geweest”, zei Dave ooit in een interview. „De drie jaar voordat ik werd geboren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf keer broedertwist en rock ’n roll
Sluiten