Sophie Moerman
Sophie Moerman Entertainment 17 mei 2016 / 13:14 uur

250.000 tekenen petitie: hertel stemmen Songfestival

De uitslag van het Eurovisie Songfestival blijft de gemoederen bezighouden. Eerder dreigde Rusland al met een boycot van het liedjesfestijn omdat Oekraïne onterecht zou hebben gewonnen, maar naar verluidt maken veel meer mensen zich boos over de uitslag.

Bijna 250.000 mensen hebben een petitie getekend waarin wordt gepleit voor een hertelling van de stemmen. De reden: de winst van Oekraïne gaat helemaal in tegen de wens van de kijkers, die Rusland als winnaar hadden uitgeroepen. De petitie is uitgeschreven door ene Arthur Hovhannisyan uit Armenië en is gericht aan European Broadcasting Union, het bedrijf achter het liedjesfestijn.

Ophef

Zaterdag won de Oekraïense Jamala het Songfestival, ten koste van de gedoodverfde winnaar Sergej Lazarev uit Rusland. Jamala’s politiek getinte liedje 1944 zorgde al voor veel ophef omdat het over de deportatie van Krim-Tataren ging, onder het regime van (toenmalig president van de Sovjet-Unie) Stalin. Rusland kreeg de meeste stemmen van de fans (die telefonisch hun stem uit konden brengen), maar omdat Rusland ‘slechts’ op de vijfde plek eindigde bij de vakjury’s ging Oekraïne er alsnog met de winst vandoor.

Oneerlijk

Oneerlijk, vinden de fans, die de petitie massaal ondertekenen. Zij vinden dat de jurering, die door Rusland al ‘politiek gekleurd’ werd genoemd, in de weg stond van een eerlijke stemming door de fans. „Dit aantal handtekeningen laat wel zien dat er te veel fans zijn die het niet eens zijn met de uitslag”, aldus de verklaring onder de petitie. Hovhannisyan pleit daarom voor het herzien van de stemmen.

De European Broadcasting Union laat weten op de hoogte te zijn van de petitie en zal later commentaar geven. Wel schat EBU-topman Paul Jordan de kans klein dat de uitslag echt zal worden herzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
250.000 tekenen petitie: hertel stemmen Songfestival
Sluiten